Man kan anta att du som konnässör och matlagningsexpert gärna nyttjar dig av bra, naturliga råvaror i matlagningen.
Men enligt organisationer som tex RethinkX kommer det inom några år gå att tillverka mat ”kemiskt” med processen ”precision fermentation”. Enligt RethinkX kommer dessa produkter –
i jämförelse med ”vanlig mat” – ha en betydligt lägre miljöpåverkan, kosta en tiondel så mycket och vara lika nyttiga.
Hur skulle du ställa dig till en eventuell situation där du kanske inom några år kan välja att göra all mat ”kemiskt”, med tanke på klimatfördelarna?
/ Sten Grahn, Stockholm
Svar: Hej Sten. Ja denna forskning har pågått i många år nu och världens dyraste hamburgare framställdes i ett labb för 7–8 år sedan med just cellodling (eller ”precision fermentation”, som är ett sätt att odla proteiner).
Jag är lite kluven i denna fråga, eftersom jag tror att småskaliga regenerativa jordbruk, det vill säga jordbruk som med hjälp av ekologiska metoder bevarar och bygger upp jordhälsan, är viktigast utifrån ett biologiskt mångfaldsperspektiv.
Det blir väldigt sällan bra med storskalig industriell produktion, oavsett om den är växtbaserad, kopplad till laboratorium eller grundar sig på traditionell boskapsuppfödning och monokulturella odlingar.
Men för att svara på din fråga så tror jag att kemisk framställd mat kommer att bli verklighet och att produkterna, precis som det beskrivs, kan bli billiga, effektiva och näringstäta. Det här är ju produkter som passar en storskalig produktion av ”fast food” eller ”convenient food” (lite mer vällagad snabbmat) i kyl- och frysdisk.
Trots allt så konsumerar en stor del av världsbefolkningen mat utifrån sina ekonomiska förutsättningar och kemiskt framställd mat har potential att bli ett bättre alternativ än dåligt producerade matvaror baserade på kött, fisk och skaldjur – som vi idag överkonsumerar. Men med det sagt tror jag att även kvalitativa mångfaldsjordbruk kommer att växa sig starka. När vi då har två tydliga kategorier – ”naturlig” och artificiell” – kommer vi också att uppskatta naturlig mat på ett helt annat sätt, samtidigt som det helt enkelt blir olönsamt att producera klimatfarlig mat.