/ Vivi Havia, Stockholm
Svar: En ytterligare försvagad Golfström gör att vintrarna blir kallare i norra Europa. Nederbörden minskar och risken för stormar ökar. Sommartid blir det större risk för torka, värme-
böljor, missväxt och skogsbränder. Fiskebestånden på Nordatlanten påverkas negativt. Det kommer även att påverka övriga världen, till exempel med mindre sommarregn i Sahel och Sydasien och ytterligare stigande havsnivån längs med USA:s ostkust.
Golfströmmens varma och salta vatten meandrar, dvs böljar fram och tillbaka, över Atlanten. Västliga vindar driver på och transporterar värmen från tropiska vatten till norra Europa och Arktis. Delen som når upp till oss kallas ”Nordatlantiska strömmen” och är en del av det som kallas AMOC, the Atlantic Meridional Overturning Circulation. På vintern gör den att vinterklimatet bara är måttligt kylslaget i Skandinavien jämfört med vad det är på samma breddgrad i till exempel Ryssland eller Kanada. Den ger oss fukt och förutsättningar för fronter, snö och regn.
När värmen och vattenångan övergår från havet till luften här uppe så sjunker temperaturen i vattnet och salthalten stiger. Det gör att densiteten ökar, vattnet blir tyngre. Mellan Grönland och Norge sjunker det ner mot havsbotten och strömmar sedan tillbaka som en av tre djuphavsströmmar som smälter samman. Den här processen är en viktig motor som driver havsströmmarna.
Den är dessutom identifierad som en ”tipping point” där en långsam eller liten ytterligare förändring kan få snabba och omfattande konsekvenser. Och det alltså även utanför Europa.
AMOC har nu minskat med omkring 15 procent. Olika mätmetoder ger lite olika svar om när inbromsningen började. Ett forskarteam anser att det började kring år 1950. Ett annat team visar att AMOC var stabilt från 400-talet till 1850 för att därefter avta i styrka. Det skiljer alltså hundra år mellan starttidpunkt för AMOC:s avtagande. Detta påverkar hur snabbt och känslig man bedömer den vara för fortsatta förändringar. Men bägge teamen pekar på samma orsak: En ökad mängd sötvatten på norra Atlanten. Det kommer dels från ökad nederbörd, dels från avsmältning av Grönlandsglaciärer. Bägge orsakas av global uppvärmning som i sin tur orsakas av våra utsläpp av växthusgaser.
Det söta smältvattnet från Grönland och den ökade nederbörden blandas in i strömmen. Vattnet blir i och för sig kallare, men salthalten ökar inte som tidigare. Ovanpå allt detta gör den globala uppvärmningen att haven blir varmare. Även detta bromsar den viktiga ”deep water formation”, motorn i Golfströmmen, som sker mellan Grönland och Norge.
Golfströmmen/AMOC kommer att avta ytterligare, men man bedömer det inte vara sannolikt att den skulle kollapsa under 2000-talet. Men i höjd med år 2300 och fortsatt stora utsläpp av växthusgaser så blir risken för kollaps 50-50.
Men även om AMOC inte kollapsar under våra barns livstid så kommer ytterligare försvagning av den inte att gå obemärkt förbi. Framtiden kommer inte att vara som förr. Frågan är inte om AMOC/Golfströmmen avtar, utan hur snabbt och hur anpassningsbara våra samhällen och naturen är.
//Martin Hedberg, meteorolog.