Hej! Jag har svårt att förstå alla studier om strömmarna i havet. Hur mår Golfströmmen egentligen? Och hur oroliga bör vi vara över utvecklingen?
/ Sofia Persson
SVAR:
Hej Sofia,
Tyvärr är ibland rapporteringen om Golfströmmen lite otydlig, med sammanblandning av olika typer av havsströmmar. Golfströmmen är en havsström i Atlanten som transporterar varmt vatten från Mexikanska golfen upp längs Nordamerikas östkust och vidare mot norra Atlanten. Den drivs av vinden och det finns inga skäl att tro att den skulle kunna upphöra.
Golfströmmen är del av AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), ett större cirkulationssystem som förflyttar varmt ytvatten från tropikerna norrut och kallt djupvatten från Arktis söderut. AMOC drivs av skillnader i havsvattnets densitet, som styrs av temperatur och salthalt. När det relativt varma ytvattnet når området utanför Grönland kyls det av, densiteten ökar och det sjunker nedåt. Här bildas tungt bottenvatten som sedan strömmar söderut. Det hela kan liknas vid en termostat som på grund av den norrgående värmetransporten gör klimatet i Nordeuropa mildare och tropikerna svalare.
Att en kollaps, ett helt avstannande, skulle kunna ske före år 2100 kan inte helt uteslutas.
AMOC påverkas av klimatkrisen, eftersom den ökande isavsmältningen i Arktis och högre havstemperaturer leder till förändringar i havets densitet. När avsmältningen från inlandsisen på Grönland ökar – ofattbara 30 miljoner ton is smälter nu varje timme – så tillförs mer färskvatten till havet, densiteten minskar och den nedåtgående strömmen saktar in. Enligt FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport från 2021 så har AMOC:s styrka minskat något sedan 1900-talet och minskningen förutspås fortsätta med ökad klimatupphettning. Att en kollaps, ett helt avstannande, skulle kunna ske före år 2100 kan inte helt uteslutas.
Men nya forskningsstudier från det senaste året antyder att AMOC skulle kunna kollapsa tidigare än vad de flesta forskare tidigare trott. I ett öppet brev till Nordiska ministerrådet nyligen uttryckte ett antal ledande klimatforskare oro över att IPCC kan ha underskattat risken för en AMOC-kollaps. De senaste studierna pekar på att tippningspunkten för AMOC, den punkt där cirkulationen kan kollapsa, kan nås tidigare än vad IPCC tidigare bedömt. En kollaps av AMOC skulle vara katastrofal, särskilt för de nordiska länderna, och leda till betydande avkylning i regionen samtidigt som andra områden blir varmare.
Effekterna skulle inte bara påverka Europa, utan också globala klimatmönster, med bland annat förflyttade tropiska regnbälten och ökade havsnivåer längs Nordamerikas kust till förändrade marina ekosystem. Denna risk måste tas på största allvar och arbetet för att minska globala utsläpp så snabbt som möjligt måste intensifieras direkt. Ju högre upphettningen blir desto större blir risken för en framtida kollaps.