Faisa Abdi minns en natt under inbördeskriget i Somalia. Hon var bara några år gammal och familjen flydde för sitt liv undan skottlossningen. De sprang och hon satt på sin morbrors axlar. Allt var fasansfullt och alldeles, alldeles svart. Det enda de såg var ljuset från skottlossningen bakom dem.
Det var för nästan 30 år sedan. Men minnet från natten på morbrorns axlar har legat och grott. Och till sist utkristalliserades en dröm om att en dag kunna lysa upp Afrika – och göra människor mindre otryggga.
– Ingen som aldrig har varit där vet hur svart det kan bli i Somalia och hur oerhört grundläggande det är med el för människor, säger Faisa Abdi.
I dag har hon hunnit fylla 34 år och skaffa sig en utbildning som energiingenjör. För några år sedan startade hon ett företag vars grundläggande tanke är att bygga hållbar energi genom solpaneler på den afrikanska kontinenten.
Än så länge har de fått igång ett 20-tal solcellsprojekt i Somalia och Kenya. Men de har större planer än så.
– Behoven är enorma. Hela området söder om Sahara har en enorm potential att producera egen hållbar energi genom solkraft, säger hon.
600 miljoner utan el
Länderna i området söder om Sahara Afrika har den lägsta tillgången till energi i världen. Enligt International energy agency (IEA) saknar 600 miljoner människor i regionen el. Solenergi bedöms spela en allt viktigare roll i områdets energiomställning.
– Tillgången till el är mycket bristfällig i både Kenya och Somalia. Kenya har ett nationellt nät till skillnad från Somalia, men elen är dyr i båda länderna och det blir extremt ofta strömavbrott. Vilket innebär enorma problem. Och då används dieselgeneratorer som back-up, vilket inte alls är bra.
Kvinnor blir våldtagna när de rör sig ute eftersom stora delar av dygnet är mörka.
Bland solenergins fördelar brukar räknas att den kan generera relativt billig el även i byar på landsbygden. Men det finns utmaningar. En är bristen på lokal kompetens. Ett annat dilemma är bristen på uthålliga investerare, påpekar Faisia Abdi. Vanligt folk har extremt sällan råd att installera själva. Företag som Faisa Abdis letar därför efter investerare som kan tänka sig att inte kräva omedelbar avkastning.
– Vi satsar främst på att hitta privatpersoner och företag, det måste finnas en ekonomisk plan från start. Min erfarenhet är att organisationer som kommer in och finansierar ofta drar sig ur efter ett tag. Vi behöver långsiktighet.
”Vet hur behovet ser ut”
Faisa Abdi har i dag två hemadresser: en i Falun och en i Kenyas huvudstad Nairobi. Hon ser sin kunskap om den östafrikanska regionen hon jobbar i som avgörande för sitt arbete.
– Jag vet hur behoven ser ut. Jag vet också hur grundläggande el är för människor.
Som exempel på hur fundamental eltillgången är i människors liv nämner hon kvinnornas situation.
– Kvinnor blir våldtagna när de rör sig ute eftersom stora delar av dygnet är mörka. Säkerheten och belysningen hör ihop.
För närvarande fokuserar Faisa Abdis företag främst på gruppen av människor inom medelklassen, som i regionen oftare har förutsättningar för att kunna gå ihop och betala en slant för solelen.
– Men mitt mål är till slut att komma ut bredare. Då har jag lyckats. Jag hade kunnat vara en av de människorna själv. Allt beror på min mammas val – att lämna mig och min bror och sedan låta oss komma efter till Sverige.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.