Varje år publicerar den amerikanska affärstidningen Forbes listor över världens unga mest inflytelserika personer i olika regioner. I slutet av förra året hamnade svensk-palestinska Najla Abdellatif Vallander på Mellanöstern-listan, bland annat för att hon ”skapar medvetenhet om miljöfrågor och inspirerar hushåll att tillämpa avfallsfria och hållbara vanor i Arabvärlden”, enligt motiveringen.
Intresset för miljöfrågor började när hon pluggade företagsekonomi i Lund. Med en svensk mamma och palestinsk pappa växte Najla Abdellatif Vallander upp i Amman och Palestina, där det till stor del saknas fungerande infrastruktur för hantering av sopor och avfall.
– Det saknas kunskap om hur skräp påverkar miljön. Därför hamnar en del skräp på gator och offentliga platser. När jag flyttade tillbaka till Palestina efter studierna kände jag att jag ville göra någonting, jag kunde inte bara sitta och vara frustrerad och hjälplös.
Kärlek och respekt för naturen
Många har inte energi till att tänka på hur de ska minska sin konsumtion av plast när de lever under ockupation.
Inspirerad av Zero Waste-filosofin, där miljön och hållbar utveckling står i fokus, startade hon bloggen Zero Waste Palestine som innehåller tips om hur man kan göra små förändringar mot ett mer hållbart samhälle. Idag är Instagram hennes största plattform. Många inlägg handlar om konsumtion, kompostering och hur man kan minska matsvinnet. Hon håller också i flera workshops, för bland annat skolbarn, kvinnor och företag. När hon föreläste för kvinnogrupper i Jerusalem nyligen diskuterade de vilken skada starka kemikalier i hygien- och rengöringsprodukter har för hälsa och miljö.
– De flesta var hemmafruar och använder den typen av skadliga produkter dagligen. Generellt försöker jag fokusera på hur man kan öka sin respekt och kärlek för naturen och miljön.
Annat fokus
En orsak till att hållbarhetsfrågor generellt är nedprioriterade i Mellanöstern, tror Najla Abdellatif Vallander, handlar om att många har fullt upp med att fokusera på sin överlevnad. Som exempel nämner hon Palestina.
– Många har inte energi till att tänka på hur de ska minska sin konsumtion av plast när de lever under ockupation, mitt under pågående folkmord. Men jag försöker visa hur miljöfrågor relaterar till allt annat i livet.
Sedan den sjunde oktober har allt förändrats i det sammanhang hon verkar i. Hon har anpassat sig efter omständigheterna genom att prata mer om pågående orättvisor under den israeliska ockupationen. Som exempel nämner Najla Abdellatif Vallander konfiskering av mark, hur Israels bosättarpolitik bidrar till att förstöra palestinska olivträd och landets kontroll över palestinska vattenresurser. Hon har också börjat prata mer om hur en hållbar livsstil hänger ihop med palestinsk kultur, arv och traditioner.
– Våra förfäder levde i samklang med naturen så när vi strävar efter att leva som dem blir det ett sätt att bevara vårt arv. Det här blir särskilt viktigt att lyfta på en plats där det finns ett system som försöker sudda ut vår existens.
Flyget – en egen utmaning
Hittills har hon mestadels vänt sig till individer, organisationer och mindre företag. Men förändringen behöver ske på alla nivåer i samhället, tror Najla Abdellatif Vallander.
– Det största ansvaret ligger hos makthavare och företag. Men för att kunna uppnå förändring behövs också en grundläggande medvetenhet och kunskap i samhället.
Vad är största utmaningen för dig själv när det gäller att minska dina utsläpp?
– Det är flyget. Just nu bor jag i Jerusalem men i och med att jag har familj både i Sverige och Palestina behöver jag resa en del, mest av jobbskäl.