Aurora-fallet är en del av den klimatjuridiska våg som just nu sköljer över världen. I land efter land tar unga och andra medborgare domstolar till hjälp för att tvinga makthavare att agera mot den globala upphettningen. I flera rättsprocesser, liksom i Aurora-fallet, handlar stämningarna om barn och ungas rätt till värdiga liv, god hälsa och utbildning – självklara saker som nu hotas av den globala upphettningens effekter.
– Barn världen över är rädda och de känner sig svikna av regeringarna. Många säger att de inte vågar skaffa barn i framtiden och de tror att mänskligheten är dödsdömd. Men det går att vända den här klimatoron till hopp, säger Esmeralda Sjögren, 23, som sedan augusti i år har varit engagerad i det svenska Aurora-fallet.
Stöd av erfarna jurister
Aurora-fallet drivs framförallt av unga med olika kompetenser och uppgifter. Här finns flera juridikstuderande men också medieansvariga, psykologer och en sökgrupp. Tillsammans jobbar de aktivt med att bygga upp ett starkt underlag till domstolen. På senare tid har flera erfarna jurister anslutit till projektet för att ge råd och stöttning. Det har också skapats en crowdfundingkampanj som – sedan den drog igång för två månader sedan – genererat ett ekonomiskt tillskott på omkring 90 000 kronor.
För Esmeralda Sjögren, som är koordinator för sökgruppen, handlar en stor del av arbetet om att hitta och engagera familjer och unga som vill dela med sig av sina erfarenheter av klimatkrisen.
– Sökgruppens huvudsakliga syfte är att hitta berättelser från personer och familjer som antingen har drabbats konkret av klimatkrisen eller potentiellt kommer bli drabbade. Man behöver alltså inte nödvändigtvis ha negativa erfarenheter av bränder eller översvämning etcetera, utan det kan även handla om att man upplever en rädsla för framtiden, säger hon.
”Som att hitta hem”
Hon tror att det är viktigt för både barn och andra som oroar sig över klimatkrisens effekter att dela med sig av sin historia. Att engagera sig i en lösning – som att få en domstol att specificera vilka klimatåtgärder en stat är skyldig till – kan innebära att oron omvandlas till hopp och handlingskraft, säger hon.
– För mig var det som att hitta hem när jag började engagera mig i Aurora.
Vilka är de största fördelarna med att involvera sig i Aurora-fallet?
– Genom att dela med sig av sin historia och engagera sig i rättsprocessen gör man en insats för både sin egen och framtida generationer samtidigt som man blir stärkt av att bli hörd.
– Det är inte alltid så lätt att nå ut med sin berättelse och ofta känner unga inte sig lyssnade på av politikerna. Men i Aurora vill vi lyfta och förvalta människors värdefulla historier. Samtidigt hoppas vi kunna fånga upp personer som känner mycket oro och ge dem ett visst stöd, och det är bland annat därför vi har ett psykologteam involverat, säger Esmeralda Sjögren.