En av deltagarna vid konferensen Women4Climate var Londonbon och modedesignern Monique Taffe, 22, vars morföräldrar ursprungligen kommer från Jamaica. Hon berättar att det var genom hennes mormor hon fick lära sig att återanvända saker och inte anamma ”slit-och-släng”-kulturen.
– Jag såg hur min mormor återanvände saker och det gick vidare till min mamma som i sin tur lärde mig att göra på samma sätt, berättar Monique Taffe.
I sitt arbete som designer är hennes mål att göra moderiktiga träningskläder av återvunnet material åt kvinnor.
”Spelade avgörande roll”
Monique Taffe var bara en av många kvinnor från olika delar av världen som deltog vid mötet i Paris som samlade företrädare för olika hållbara satsningar inom ramen för nätverket C40, som består av ett stort antal av världens storstäder.
Arrangörerna av konferensen slår fast att kvinnor ”spelar en avgörande roll” för att målen i Parisavtalet ska kunna uppnås.
Monique Taffe säger att hennes mål är att unga människor världen över med hjälp av sociala medier ska kunna dela med sig av tips kring hur man på bästa sätt kan återvinna gamla textilier. Hon menar att en metod som skulle kunna utvecklas är en organiserad insamling av gamla kläder, som sedan kan återanvändas av designers och hantverkare.
Stora effekter
En ökad återvinning inom modeindustrin skulle enligt experter kunna ge stora effekter eftersom det handlar om en bransch som orsakar enorma miljöproblem. Enligt FN:s miljöprogram Unep står klädindustrin bakom hela tio procent av världens globala koldioxidutsläpp. Detta samtidigt som industrin är en av de allra värsta miljöbovarna i fråga om förorening av vatten. Det går åt enorma mängder vatten bara för att tillverka ett enda par jeans.
Inom kort kommer Unep att lansera ”Allians för hållbart mode”, som syftar till att få igenom åtgärder för att minska modebranschens ”negativa sociala, ekonomiska och miljömässiga påverkan”.
Ett av syftena med mötet i Paris var att knyta samman kvinnor från olika delar av världen och förbättra det internationella samarbetet. Som värd för mötet stod Paris borgmästare Anne Hidalgo och det hölls i den franska huvudstadens stadshus.
Kvinnor från olika delar av världen berättade bland annat om satsningar för att bevara djurarter inom städer, hur städers utbredningar kan begränsas, och hur avfall från restauranger kan användas för att tillverka biogas. Dessutom presenterades nya tekniska lösningar.
– Det är ofta kvinnor som drabbas först av klimatförändringar, eftersom det traditionellt är deras ansvar att ta hand om familjen. Kvinnors kunskaper måste därför ges ett erkännande. Kvinnor är inte bättre än män, men de har andra kunskaper och kompetenser, som är avgörande i kampen mot klimatförändringarna, sade borgmästare Anne Hidalgo vid mötet.