En majoritet av ledamöterna i parlamentets miljöutskott hade enats om en kompromiss i god tid före omröstningen. Enligt denna skulle klimattullarna vara på plats 2025 och utdelningen av fria utsläppsrätter skulle upphöra 2030. Men när det var dags att trycka på knapparna valde en högermajoritet ur partigruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, att gå samman med Liberaler och ECR-gruppen, där bland annat Sverigedemokraterna ingår, och ställa sig bakom ett eget förslag med lägre ambitioner.
”Besviken”
Både vänstergruppen och den gröna gruppen stod bakom utskottets kompromiss, men valde, liksom den socialdemokratiska partigruppen S&D att rösta nej när det var dags att ta ställning till det som till sist blev det slutgiltiga förslaget.
Enligt slutförslaget skulle klimattullarna vara på plats först 2028 och tilldelningen av gratis utsläppsrätter upphöra först 2034.
– Jag är oerhört besviken på att högern sänkte allt det arbete vi gjort i parlamentets miljöutskott. Istället för att ta viktiga steg mot att nå Parisavtalet fick väljarna se hur högerns politiker i omröstning efter omröstning svek klimatet, säger EU-parlamentariker Malin Björk (V) till Dagens ETC.
Moderaternas EU-parlamentariker Jessica Polfjärd riktade istället skarp kritik mot S&D-gruppen.
– Jag kan bara konstatera att socialdemokraternas agerande är katastrofalt och jag är ärligt talat både förvånad och förbannad, säger hon i ett uttalande.
”En viktig signal”
Den röda linjen för Miljöpartiet var att det slutgiltiga förslaget skulle ge fri tilldelning av utsläppsrätter till de sektorer som omfattas av klimattullarna längre än till 2032, som EU-kommissionen föreslagit.
– Vi gröna kommer aldrig stödja en linje som innebär sänkta klimatambitioner, gratis utsläpp långt in i framtiden och en politik oförenlig med Parisavtalet. Så enkelt är det, säger Jakop Dalunde, parlamentariker för MP, till Dagens ETC.
Han är besviken på utfallet.
– Jag hade såklart hoppats på att EU-parlamentet landat i ett förslag som en progressiv majoritet hade accepterat. Men det här är en viktig signal till parlamentets konservativa huvudförhandlare Peter Liese att han måste börja samarbeta med gröna och socialdemokrater om de ska få något gjort i EU-parlamentet.
Räknar med ny omröstning snart
Konsekvensen blev att hela förslaget nu skickas tillbaka till miljöutskottet, och att även omröstningarna om klimattullar och den sociala klimatfonden sköts på framtiden, eftersom de är tätt sammankopplade med ETS.
Miljöutskottets ordförande Pascal Canfin från liberala Renew-gruppen räknar med att utskottet snabbt ska kunna presentera ett nytt förslag.
”Vi ger oss själva 15 dagar att nå en överenskommelse och att rösta om denna viktiga reform den 23 juni”, skriver Pascal Canfin på Twitter.