Flera miljö- och hälsofarliga pfas-ämnen har hittats i blodet hos EU-politiker och tjänstemän, avslöjar en ny undersökning. Av de elva som gjorde blodtestet hade fem värden som överskred säkerhetsgränsen.
– Jag kommer att använda mina erfarenheter för att jobba aktivt för ett totalförbud, säger Heléne Fritzon, en av dem som gjorde testet.
Pfas är ett samlingsnamn på kemikalier som används i allt från brandskum och teflonpannor till solceller och smink. Att ämnena är miljö- och hälsoskadliga har varit känt i decennier, ändå fortsätter de att pumpas ut i naturen och finns idag mer eller mindre överallt. De är extremt långlivade, vilket betyder att de finns kvar och ansamlas under lång tid i miljön – liksom i våra kroppar. Inte ens barn i magen undviker ”evighetskemikalierna”, enligt studier, då de överförs från mor till foster.
Att ingen, oavsett vem du är eller vilken position du har i samhället, är immun mot pfas-föroreningar är också ett av budskapen i den analys som nu offentliggörs av Europeiska miljöbyrån EEB och organisationen Chemsec. De har låtit blodtesta 11 parlamentariker och EU-toppar från olika europeiska länder för 13 olika pfas-ämnen.
”Ingen kommer undan”
Testresultaten visar att samtligas blod innehöll flera sorters pfas och att nivåerna varierade mellan 3,24 och 24,66 mikrogram per liter. För fem av testpersonerna överskred nivåerna gällande gränsvärden för vad som anses säkert.
– Att pfas fanns i allas blod var inte överraskande i sig och går i linje med tidigare liknande undersökningar. Däremot är resultatet ännu en viktig påminnelse om problemets utbreddhet och att ingen kommer undan, säger Henrik Edin, politisk rådgivare på organisationen Chemsec.
Han hoppas att de deltagande EU-ledarna, i och med större kunskap om hur de själva är drabbade, ska få en mer personlig anknytning till problemet och ökad beslutsamhet att agera politiskt.
Hoppade i brandskum
Till deltagarna hör den före detta EU-kommissionären Frans Timmermans från Nederländerna och nuvarande EU-kommissionär Margrethe Vestager från Danmark. Även den svenska EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) lät testa sitt blod.
– Jag valde att göra blodtestet för att jag tycker det är viktigt att öka medvetenheten om det här. Testet visade att jag har flera pfas-ämnen i blodet men relativt låga nivåer, säger hon till Dagens ETC.
Hur reagerade du när du fick resultatet?
– Inför testet hade jag noga tänkt igenom att jag skulle behöva leva med den här typen av vetskap. Jag är väl medveten om att jag har vuxit upp i en tid då vi exempelvis fick hoppa i brandskum vid besök hos räddningstjänsten och där teflonpannor var standard i köket. Det är klart att det det påverkar en på något sätt att få det svart på vitt. Nu vet jag för resten av min livstid att jag har det här i blodet och att jag inte kommer att bli av med det.
”Vår skyldighet att agera”
Heléne Fritzon säger att hon kommer att få användning av erfarenheterna i sitt fortsatta politiska arbete för att få till ett totalförbud mot pfas-ämnen i EU. Hon har också ett inplanerat möte med invånarna i Kallinge och Ronneby som förgiftats av kraftigt förorenat dricksvatten och nyligen vann i en domstolsprocess mot kommunen.
– Deras erfarenheter av det här är ju någonting helt annat än det jag upplevde när jag fick mitt testresultat. Som politiker ser jag det som vår skyldighet att agera – man ska inte behöva vara rädd för det svenska dricksvattnet.
Heléne Fritzon är inte den enda svenska politiker som mätt pfas-nivåerna i sitt blod. Hennes partikamrater Jytte Guteland och Margot Wallström gjorde samma sak för några år sedan och skrev i samband med det en debattartikel i ämnet.
Under en interpellationsdebatt i riksdagen förra veckan framkom även att miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har beställt ett blodtest för att undersöka pfas-nivåer.
Kräver tydligare ledarskap
Sverige hör till de länder som varit mest progressiva i EU för att få till ett brett förbud mot pfas-ämnen. Men såväl oppositionspartier som miljöorganisationer anser att Sverige kan ta ett ännu tydligare ledarskap i frågan. Processen har saktats ner på grund av motstånd från både kemikalieindustrin och konservativa partigrupper.
Något som Chemsec ansåg anmärkningsvärt var att vissa av deltagarna hade väldigt höga nivåer av pfos, ett av de två pfas-ämnen som funnits i miljön längst men också en av de två pfas-grupper som numera är reglerad på global nivå.
– Det säger väl egentligen allt: Pfas-problemet är inget vi kan blunda för och hoppas att det går över med tiden. Vi behöver agera nu, annars kommer vi ha höga nivåer av betydligt fler pfas-grupper i blodet i framtiden, säger Henrik Edin.