Hockeysupportrar skippar bilen – fyller en egen tågkupé istället
Bild: Ida Ovesson, Ebba Wettainen, Privat, TT (montage)
Dagens ETC
Till varje match i Svenska hockeyligan (SHL) reser tusentals supportrar för att heja fram sitt lag. Många tar bilen. Men att resa kollektivt har flera fördelar – och inte bara ur miljösynpunkt.
– Att klämma in sig i en kupé och färdas genom skogarna gör att man blir väldigt redo för en match, säger Tomas Andersson, reseansvarig i supporterklubben Luleåfans.
Ida Ovesson
Anna Dahlgren
Ebba Wettainen
Publiken på hockeymatcher brukar kallas för den sjätte spelaren, och varje säsong reser hundratals supportrar land och rike runt för att skrika sig hesa på bortaläktare. Så också när Skellefteå mötte Örebro på hemmais i november. Parkeringen var nästintill tom två timmar före matchstart. Men ju närmre nedsläpp, desto fler anländande bilar.
En publikenkät i samband med matchen visar att majoriteten av de 4883 besökarna valt bilen som färdmedel denna dag. I snitt orsakade bilresorna utsläpp på cirka 28 ton växthusgaser. Om besökarna till övriga SHL-matcher reste likadant skulle SHL-lagens supportrar tillsammans släppa ut närmare 12 000 ton växthusgaser under en säsong. Det motsvarar cirka 30 000 flygresor till Grekland tur och retur.
Anordnar bussresor
Men det finns hockeyfans som väljer bort bilen. Som en del av vår granskning av SHL:s miljöavtryck har alla officiella supporterklubbar till lagen kontaktats. Det visar sig att 13 av dem anordnar bussresor till och från matcher i Sverige, med målsättningen att bussarna ska fyllas vid varje tillfälle. En del supporterklubbar, däribland Luleåfans, anordnar också resor med tåg,
– Vi hörde av oss till det aktuella tågbolaget och frågade om det gick att boka en hel vagn. Sedan dess har vi haft tur att det varit lördagsmatcher mot Brynäs flera år i rad så att vi återkommande har kunnat ordna den här resan, säger Tomas Andersson, reseansvarig i supporterklubben Luleåfans.
Tågarrangemanget drog igång efter att många supportrar själva åkt tåg till matcherna och såg fördelarna med det. Nu är detsjätte säsongen i rad som en tågkupé fylld med supportrar i Luleå hockeys färger rullar ner till Gävle.
– Vi tycker det är trevligt att åka tåg och vi gillar inte att flyga. Tågresor skapar en helt annan gemenskap. Att klämma in sig i en kupé och färdas genom skogarna gör att man blir väldigt redo för en match, säger Tomas Andersson.
Antalet varierar
Antalet människor som reser med supporterklubbarna till SHL-matcherna varierar mellan 35 och 300. Just Luleåsupportrarnas resa ner till Gävle verkar gå som på räls och säljer slut årligen.
– På den här resan brukar det följa med folk man inte annars träffar, så det är trevligt att lära känna nya människor, säger Tomas Andersson.
Han berättar att i samband med Gävle-resorna även brukar hinna med att gå på karaokebar.
– Det är värt att fortsätta sjunga när man ändå är varm i kläderna.
Vilket ansvar har ni som supporterklubb för att anordna klimatsmarta resor?
– Det är väl ingenting som direkt kommer på tal. Nu råkar våra föredragna resesätt vara bra och det skadar inte att det är miljövänligt. Är det roligare att åka tåg kommer fler åka tåg, så jag tror väl mer på moroten än på piskan.
Läs Dagens ETC:s granskning av hockeyklubbarnas utsläpp:
I samband med att Skellefteå AIK mötte Örebro Hockey på hemmais i november genomförde vi en stor publikenkät. Så här svarade några av besökarna om valet av transportmedel.
Gerhard Lindwall och barnbarnet Freja, Skellefteå:
– Vi har kört dieselbil. Tyvärr bor vi ju på fel sida om Skellefteälven, utanför lokaltrafikområdet, så det är väldigt svårt med bussåkandet.
Niclas Jonsson med döttrarna Nellie och Signe, Lycksele:
– Vi tog bilen idag och tänkte nog inte på att vi kunnat ta buss, men vi hade även andra ärenden åt samma håll.
Ewa Nilsson och Henry Karldorff, Örebro:
– Vi har tagit flyget från Örebro. Det känns inte vettigt att flyga ur miljösynpunkt, men vi gjorde det med tanke på resetiden. Vi tänker på miljön i ett större perspektiv. Vi har aktivt valt att skippa sommarsemestrarna till andra länder och väljer att åka och kolla på någon hockeymatch i SHL under vintersäsongen istället då hockeyn är vårt stora intresse.
Natasha Porter och Mareike Krause, Skellefteå:
– Jag bor i nära anslutning till arenan så det var en väldigt snabb promenad hit. Sen har jag inte köpt någon bil sen jag flyttade hit men det har jag inte heller tänkt göra framöver, säger Natasha Porter.
– Jag gick också hit. I allmänhet försöker jag promenera eller cykla så mycket som möjligt, säger Mareike Krause.