Efter Mark- och miljööverdomstolens yttrande om att utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil inte kan stoppas utifrån miljöbalken ligger frågan på regeringens bord.
På tisdagen skriver 19 miljöpartister, däribland kommunalråd, regionråd och lokala ordförande en debattartikel i Altinget där de uppmanar regeringen att stoppa utbyggnaden.
– De ska veta att det finns ett väldigt, väldigt stort tryck inifrån Miljöpartiet i den här frågan, säger Per Gahrton, som var med och grundade Miljöpartiet och var deras första språkrör 1984-1985.
Ni kallar det för ett ”historiskt svek av regeringen att tillåta miljardinvesteringar i oljeraffinaderier år 2020”.
– Ja, det har ju funnits många svek inom miljöpolitiken under historiens gång. Men nu har det gått så långt, mycket tack vare Greta Thunberg och alla unga klimataktivister, att verbalt erkänner alla utom den yttersta högern att vi står inför ett globalt miljöproblem som hotar hela mänsklighetens framtid. Om man i det läget fortsätter att göra saker som går åt helt andra hållet, det vore fullständigt absurt. Det vore ett historiskt svek.
Vad skulle det innebära om regeringen ändå gick med på detta?
– Vi ställer inga ultimativa krav, men alla är nog överens om att Miljöpartiet har fått ut förhållandevis lite och fått offra förhållandevis mycket. Det lilla man fått ut har fått betalas med att vi körts över i en mängd hjärtefrågor. Det är själva miljöfundamentet som är partiets existens. Sossarna kan inte fortsätta köra över i varenda fråga, någonting måste MP få.
Är frågan av sån vikt att MP bör hota med att lämna regeringen?
– Jag vill inte dra den slutsatsen, det måste man göra inom partiet. Men det är ingen tvekan om att det är en sån fråga som aktualiserar det. Precis som med migrationsuppgörelsen.
Om du själv varit språkrör idag, hur hade du agerat då?
– Jag hade talat om för sossarna att ni riskerar regeringens fortlevnad. Den här debattartikeln är ett led i att visa att det finns en väldigt stark intern opinion. Men jag tror faktiskt att sossarna är kloka nog, både vad det gäller att behålla makten och gällande sakfrågan.