– Europa sänder en tydlig signal om att unionen avser att överge riskfyllda investeringar i fossilt bränsle, till förmån för den klimatneutrala framtid som medborgarna vill ha. Det är viktigt och skickar ett meddelande till andra finansinstitut om att investeringar i fossila bränslen är på väg ut, säger Nick Mabey, vd på den gröna tankesmedjan E3G (Third Generation Environmentalism).
Beslutet kommer efter närmare ett år av interna debatter där stora EU-länder som Italien, Polen och framförallt Tyskland i det längsta motsatt sig ett investeringsstopp för fossilgas.
Även EU-kommissionen har velat se ett undantag för fossilgasen.
EIB:s första förslag, som gick längre, har därför skrivits om och lämnar nu öppet för investeringar i flera typer av fossilgasprojekt och under ett år längre än banken hade velat.
– Istället för att bara gasprojekt inom ramen för EU-kommissionens program Projects of common interests ska ha rätt till lån får nu samtliga fossilgasprojekt som ryms inom EU:s budget rätt att ansöka om finansiering från EIB, säger Lisa Fischer, politisk analytiker på E3G.
Kan underminera klimatmål
Det innebär ett problem, menar Pär Holmgren, EU-parlamentariker för MP.
– EIB:s beslut är ett viktigt och stort steg åt rätt håll. Men det innebär tyvärr att dörren lämnas öppen för nya satsningar på fossilgas i två år till – och de nyinvesteringarna kommer vi att få leva med i många år därefter, säger Pär Holmgren.
– Länder som Tyskland, Italien och Polen betraktar fossilgas som en väg bort från kolet. De ser tyvärr inte att även fossilgasen låser fast oss i en utveckling åt fel håll, säger han.
Enligt miljöorganisationen Greenpeace kan beslutet möjliggöra för gasinfrastruktur att fortsätta vara i drift i trettio år till, och därmed underminera EU: s mål om netto-noll- utsläpp till 2050.
– Europa har inte råd att slösa bort en dag till eller en euro till fossila bränslen. All finansiering av fossilt bränsle bör förbjudas. Men beslutet skickar ändå en signal till energisektorn och marknaderna om att fossilbränslenas tid snart är förbi, säger Piotr Wojcik, på Greenpeace.
Ett steg mot EU:s ”klimatbank”
Utom investeringsstoppet förbinder sig banken till policyn att framtida investeringar ska
driva på innovationer på områden som energieffektivisering och förnybar energi. Därtill ska tusen miljarder kronor avsättas för klimatåtgärder och miljömässiga investeringar till 2030. Redan från slutet av nästa år ska all finansiering vara i linje med Parisavtalet, enligt beslutet.
Lisa Fischer, politisk analytiker på E3G, kallar beslutet enastående, trots de kryphål för fossilgas som lämnades för att uppnå majoritet.
– Att sätta ett slutdatum för finansiering av fossila bränslen sätter en ny standard och ger en stark signal till European Green Deal och dagordningen för nästa EU-kommission, säger hon.
EU-kommissionens nyvalda ordförande Ursula von der Leyen har, trots institutionens invändningar mot bankens första förslag till ny lånepolicy, lovat att EIB ska bli en ”klimatbank”
– Med dagens beslut att i hög grad begränsa utlåningen för fossila energiprojekt tar EIB ett första steg till att bli den utlovade klimatbanken. Men då måste banken sätta klimatneutralitet i centrum för all sin verksamhet, säger Markus Trilling, politisk samordnare vid Climate Action Network (CAN) Europe.