Bland de tre rättsmålen som lyftes i Europadomstolen var det endast ett som fick domstolensgodkännande. Det ärendet initierades av en grupp schweiziska pensionärskvinnor från organisationen Klimaseniorinnen, som bekymras av de alltmer intensiva värmeböljor som särskilt drabbar äldre kvinnor.
Genom att missa utsläppsmålen menar de, liksom Europadomstolen, att Schweiz regering brutit mot Europarådets konvention om mänskliga rättigheter artikel åtta ”rätten till skydd för privat- och familjeliv”, skriver Omni.
– Domen är en historisk seger och innebär att Europadomstolen gör det tydligt att stater faktiskt har en skyldighet att upprätthålla klimatmålen med hänsyn till de mänskliga rättigheterna. Men det betyder inte att man kan luta sig tillbaka. Klimathotet har aldrig varit allvarligare, säger Ida Edling, som är jurist och talesperson för klimatorganisationen Aurora.
”Viktigt fortsätta driva”
Ett av de mål som avslogs drevs av en tidigare borgmästare i Frankrike, som hävdar att regeringens brist på tillräcklig klimatpolitik, hotar klimatet i hans före detta hemstad. Målet fick avslag i Europadomstolen då man menar att mannen i fråga inte kan betraktas som offer i en stad han inte längre bor i.
Det tredje fallet initierades av sex unga portugiser som stämt Portugal och ett 30-tal andra europeiska länder, inklusive Sverige, för bristande åtgärder mot den globala upphettningen. Fallet avvisades av domstolen, då ungdomarna inte utnyttjat alla tillgängliga juridiska medel för att ställa sina regeringar till svars på nationell nivå.
– De som avvisades gjorde det på grund av processuella regler, alltså regler för hur man kan föra en process vid Europadomstolen. Däremot så konstaterar Europadomstolen i flera av domarna att det är särskilt viktigt att det fortsätter drivas klimatprocesser i nationella domstolar.
Europa särskilt skyldigt
Aurora lämnade själva in en stämningsansökan mot svenska staten i november 2022 med anledning av regeringens bristande klimatåtgärder. Man väntar för tillfället på att Högsta domstolen ska fatta beslut om prövningstillstånd.
Ida Edling menar att det är särskilt viktigt att just de europeiska staternas ansvar fastställs.
– Det är de europeiska staterna som är särskilt skyldiga för att ha orsakat klimatkrisen i och med tidig industrialisering, rikedom och höga utsläpp. De har framför allt mest resurser att gå före i den globala klimatomställningen.