Efter en ovanligt lång handläggningstid kom så beskedet från Högsta domstolen idag, onsdag: Den klimattalan som unga i Auroragruppen väckt mot staten kan inte tas upp till prövning i domstol. Beslutet var en kalldusch.
–Det stressar mig något oerhört eftersom vetenskapen är glasklar med att vi före 2030 behöver ställa om alla samhällets system i en större omfattning än någonsin tidigare i historien, säger Auroras talesperson Ida Edling till Dagens ETC..
Anledningen till beslutet är, enligt HD, att en domstol inte kan bestämma att riksdagen eller regeringen är tvingade att vidta någon särskild åtgärd. Istället beslutar riksdag och regering självständigt om vilka specifika klimatåtgärder Sverige ska vidta, skriver domstolen i ett pressmeddelande.
Enligt HD är det en grundläggande princip att inte tillåta en talan av enskilda för att ta tillvara allmänna intressen, och klimatupphettningen drabbar alla.
Fortfarande möjligt
Däremot utesluter inte HD att en så kallad klimattalan i annan form kan prövas i svensk domstol.
– Domstolen har inte tagit ställning till hur frågan skulle bedömas om talan fördes av en förening och om talan var begränsad till att begära att få fastslaget att staten kränkt deras rättigheter enligt Europakonventionen genom att inte vidta tillräckliga åtgärder för att motverka effekterna av klimatförändringar, säger Jonas Malmberg, som var en av domarna i målet, i pressmeddelandet.
Ida Edling understryker att domstolen inte heller givit svensk klimatpolitik grönt ljus.
– HD har inte inte på något sätt sagt att svensk klimatpolitik är laglig eller tillräcklig, och iutesluter inte heller att man kan driva klimatprocesser i svenska domstolar. Den vägen är fortfarande öppen, säger hon
Det poängteras i domen att det finns övertygande vetenskapliga bevis för att klimatupphettningen redan har bidragit till ökad sjuklighet och dödlighet och att det allt varmare klimatet – utan åtgärder från staternas sida – riskerar att komma till en punkt där effekterna blir ”oåterkalleliga och katastrofala”.
Ska analysera domen
Europadomstolen har nyligen i en dom slagit fast att en förening som uppfyller vissa krav kan ha rätt att föra en klimattalan. Men enligt HD:s bedömning kan ett sådant mål enbart gälla frågan om enskildas rättigheter enligt Europakonventionen har blivit kränkta, inte vilka specifika åtgärder staten är skyldig att vidta.
Domstolens beslut slår inte fast att svenska statens otillräckliga klimatpolitik inte kränker mänskliga rättigheter, utan bara att domstolar inte kan pröva just denna talan, konstaterar den ungdomsledda gruppen Aurora i ett pressmeddelande.
– Vi måste analysera beslutet närmare, men respekten för vår rättighet till domstolsprövning är avgörande för att människor ska kunna hålla makthavare ansvariga för brutna klimatlöften. De planetära kriserna kräver drastiska, omedelbara, rättvisa omställningar av alla samhällets system – då duger det inte att makthavare får bryta mot lagen oifrågasatta, säger Auroras talesperson Ida Edling i ett uttalande.
”Inte över”
Europadomstolen och domstolar i bland annat Nederländerna, Tyskland och Frankrike har alla prövat klimatmål som liknar Auroras och funnit att de aktuella staterna måste vidta mer ambitiösa klimatåtgärder.
– Auroras kamp för klimaträttvisa är långt ifrån över. Om inte alla samhällets aktörer agerar för att förändra våra ekonomiska system i grunden väntar en klimatkollaps. Vi har inte råd att ge upp. Vi fortsätter, och vi behöver alla resurser vi kan få, säger Gertrud Wrange från Aurora.
Nu kommer Auroras juristteam att utreda möjligheterna att driva frågan om svenska statens juridiska skyldigheter i klimatkrisen vidare.
– Exakt vilken juridisk väg det kommer att ta för oss har vi inte bestämt än. Men vi kommer att fortsätta, säger Ida Edling.