Fler kan tvingas gå på Havs- och vattenmyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten arbetar bland annat med att sanera vrak.
Bild: Adam Ihse/TT
Dagens ETC
Nya nedskärningar väntar på Havs- och vattenmyndigheten. Under hösten tvingades myndigheten minska personalstyrkan med 16 personer. Nu försvinner ytterligare 25 tjänster.
– Det mest upprörande är att regeringsrepresentanter står på presskonferenser och säger att de satsar på haven, säger Bengt Fjällborg, ST-klubbens ordförande på Havs- och vattenmyndigheten.
Vid en uppmärksammad presskonferens i förra veckan presenterade regeringen en rad konkreta planer för att rädda fiskbestånden och skydda Östersjöns ekosystem.
Förbud mot bottentrålning i skyddade marina områden och utökad trålgräns runt Sveriges kuster från fyra till tolv sjömil utlovades. Vid en närmare granskning har både den tidigare miljöministern Isabella Lövin (MP) och miljöorganisationer som WWF konstaterat att regeringens beskrivning av den nya Havsmiljöpropositionens innehåll var ”vilseledande”. I själva verket innehåller propositionen inga skarpa förslag och de få som idag bottentrålar på svenskt territorialvatten kommer tack vare undantag att kunna fortsätta med det, även med föreslagna åtgärder.
Nya nedskärningar
Samtidigt som stora ”satsningar” på det marina livet lanseras drar regeringen ner på anslagen för den myndighet som har ansvar för havsmiljön. På onsdagen varslade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, Arbetsförmedlingen om risk för uppsägning av 25 anställda. Varslet är en direkt följd av minskade förvaltningsanslag. Till och med 2025 behöver myndigheten minska kostnaderna med 25 miljoner kronor. Redan i höstas tvingades myndigheten skära ner personalstyrkan med 16 tjänster.
– I januari fick alla som var provanställda sluta och utlysta tjänster drogs in vilket berörde omkring tio personer, säger Bengt Fjällborg, ST-klubbens ordförande på Havs- och vattenmyndigheten.
– Sammantaget kan personalstyrkan nu minska med 15 procent. Det kommer att påverka arbetet. Vi som är kvar kan inte jobba snabbare, fortsätter han.
Vilka delar av myndighetens ansvarsområden som det kan bli aktuellt att nedprioritera är omöjligt att säga idag.
– Det är en del av processen som startar nu i och med varslet.
Centrala frågor
Regeringen borde vara ärlig med att den inte satsar särskilt mycket på havsmiljön
Bengt Fjällborg är kritisk till regeringens senaste utspel på havsmiljöområdet.
– Det mest upprörande är att regeringsrepresentanter står på presskonferenser och säger att de satsar på haven. Jag kan inte se var de utlovade satsningarna sker. På myndighetssidan kommer vi inte kunna göra mer utan mindre för havsmiljön.
Han finner det ”märkligt” att regeringen inte satsar mer på miljöfrågorna.
– Ska man jobba med hållbar samhällsutveckling så är miljöfrågorna centrala. Regeringen borde vara ärlig med att den inte satsar särskilt mycket på havsmiljön, säger Bengt Fjällborg.
"Vi anpassar oss"
Varslet berör hela myndigheten, både kärnverksamhet och stödverksamhet.
– En stor del av myndighetens uppdrag är styrt av lagar och förordningar. Det går inte att skära ner på eller sluta att göra. Fokus ligger därför på sådant som inte är lagstyrt, säger Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Anna Ledin i ett pressmeddelande.
Effektiviseringar kommer också att behövas för att klara uppdraget.
– Vi anpassar oss efter de nya ekonomiska ramarna, säger Anna Ledin.
Fotnot: Dagens ETC har utan framgång sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.