Fråga: Det sägs att de svenska elpriserna är en konsekvens av elpriserna i Europa. Med andra ord finns det i så fall inga ”svenska” priser. Men hur kommer det sig då att Sverige har lägst priser i Europa? Hur fungerar det?
Och vad menar Socialdemokraterna när de skriver att vi ska bygga ut vind- och solkraft för att få låga elpriser i Sverige? Borde de inte säga ”i Europa”, vilket ju givetvis gynnar även oss?
/ Tore Pettersson, Karlstad
Svar: Hej Tore,
Tack för bra frågor!
I EU råder frihandel mellan länder. Det betyder att det inte får finnas en prisskillnad bara för att det är en gräns mellan nationerna. Alla ska kunna köpa el från det kraftverk som kan leverera billigast el, oavsett vilket land det är placerat i. Men det här fungerar ju bara om det finns ledningar, som kan leverera den billiga elen, mellan platserna. Om inte får man köpa från ett dyrare verk från vilket elen kan nå fram till kunden – med resultatet att priset blir högre.
Det är alltså ledningsbristen som orsakar skillnader i elpriset. Eftersom utbytet mellan länder i stora delar av Europa varit litet är ledningarna svaga och prisskillnader mellan länder uppstår. I Sverige, Norge och Danmark blir det ofta också prisskillnader inom länderna.
Sverige och Tyskland var första halvåret EU:s största netto-exportörer av el. Sverige exporterar framförallt till Finland eftersom deras försenade kärnreaktor behöver ersättas med import. Vår export till Finland motsvarar ungefär 25 procent av deras konsumtion. Tyskland exporterar ofta till Frankrike, som har stora oplanerade bortfall av kärnkraftproduktion.
Men att priset nu är högt beror framförallt på att Putin strypt gasleveranserna så att fossil gas, som kostade 20 öre/kWh för ett par år sedan, nu kostar nästan tre kronor.
När det gäller din andra fråga har både du och Socialdemokraterna rätt. Ny billig elproduktion leder till mer elexport som sänker elpriset i grannländerna. Det leder också till att exportkapaciteten oftare blir fullt använd och då faller priset i Sverige ännu mer.