Iklädda vita overaller rusade aktivisterna i tusental över en åker och ner på tågrälsen. Sedan stannade de på banvallen i över ett dygn.
Den civila olydnads-aktionen riktades mot det tyska kolbrytningsbolaget RWE, en av Europas största klimatbovar. I över ett dygn stoppades alla tågleveranser och inget brunkol kunde lämna gruvan som ligger i det tyska Rhenlandet.
Enligt arrangörerna deltog 6 500 personer i aktionen som inleddes på lördagen. Några av aktivisterna kedjade fast sig vid rälsen och höll ut till söndagseftermiddagen innan de fördes bort av polis.
I ett uttalande säger Karolina Drzewo, talesperson för Ende Gelände, att Tysklands kolindustri desperat klamrar sig fast vid en uråldrig energikälla.
– De vill offra vår framtid för företagens vinster. Med vår aktion har vi visat att de inte längre kommer undan med det. En majoritet av befolkningen vill stänga ner våra kolkraftverk så fort som möjligt, säger hon.
"Har inget annat val”
Frida Arevik, aktiv i Fossil Free Sveriges ”Divestera AP-fonderna”-kampanj, var en av hundratals svenska aktivister på plats i området.
– Om inte politikerna tar sitt ansvar för vår planet har vi inget annat val än att med våra kroppar blockera växthusgasutsläppen, sa hon till Dagens ETC inför aktionen.
Frida Arevik säger att protesten inte enbart riktar sig mot RWE, det tyska energibolag som äger gruvorna, utan också mot politiker som inte ser till att fasa ut stödet till klimatskadliga verksamheter.
– I nuläget investerar andra och sjunde AP-fonden totalt 162 miljoner svenska kronor i det tyska energibolaget RWE, som äger brunkolsgruvorna. Det innebär att vi svenskar, via det allmänna pensionssystemet, är med och finansierar Europas största utsläppare av koldioxid.