Fråga: I regeringsförklaringen sa Ulf Kristersson (M): ”Fram till rätt nyligen, var Sverige självförsörjande på el alla årets dagar, alla dygnets timmar. Totalt sex fullt fungerande kärnkraftsreaktorer har sedan dess lagts ner av politiska skäl. Denna regerings bedömning är att detta var dåligt för näringslivet, dåligt för klimatet, dåligt för hushållsekonomin – och dessutom dåligt som säkerhetspolitik.” Tomas Kåberger har i Dagens ETC skrivit att exporten ökat och att Sverige exporterar mest el av alla länder i Europa. Hur hänger det ihop med vad Kristersson sa?
Christer Owe, Göteborg
Svar: Tack för din uppmärksamhet och ditt kritiska tänkande! Verkligheten stämmer dåligt överens med regeringsförklaringen. Verkligheten beskrivs tydligt i tabeller som går kan finna på Svenska kraftnäts hemsida och hos den europeiska samarbetsorganisationen ENTO-E. Där kan man se hur Sverige under 2000-talets första decennium sammanlagt var en netto-importör av el. Men efter 2010 har Sverige inte under ett enda år varit nettoimportör. Se diagram 1.
I regeringsförklaringen talas det också om balansen varje timme. Det påstås att Sverige tidigare inte importerade el en enda timme. Men Sverige har i mer än 50 år importerat el från sina nordiska grannländer. Poängen med EU: s fria handel med el är ju att använda den billigaste produktionen även om den finns i ett grannland.
Antalet timmar som Sverige importerar el har inte ökat utan minskat samtidigt som billig vindkraft har ersatt el från de dyraste reaktorerna som stängts. År 2003 importerade Sverige el under drygt 7 900 av årets 8760 timmar. Efter 2011 har det aldrig varit mer än 2 000 timmar med nettoimport något år. Efter 2016 aldrig över 400 timmar per år med import. 2020 netto-exporterade Sverige el varje timme hela året för första gången sedan sekelskiftet. Detta trots att de planerade stängningarna av de äldre kärnreaktorerna skett. Se diagram 2.
År 2021 och 2022 upplevde vi oplanerade stopp i produktionen på ett par tusen timmar per år sedan man tappat ett bränsleelement vid Ringhals 3 och smält ner värmeelementen i en radioaktiv tryckhållare vid Ringhals 4. Ändå har Sverige bara importerat under några hundra timmar 2021 och ännu färre 2022.