– Idén är att vi ska bygga bostäder och bo nära en storstad samtidigt som vi har ekobyns odlingsmöjligheter. Det är också viktigt att den ligger nära kommunal transport så att man nödvändigtvis inte behöver ha en bil. Härifrån finns det bussförbindelser till både Göteborgs central och Kungälv, säger Gilbert Svensson, en av de engagerade.
Fått markan
Föreningen Grönbo ekoby fått en preliminär markanvisning på kvadratkilometern i Rödbo och gjort en ritning på en by med olika slags bostäder – hus som de boende bygger till sig själva, kooperativa hyresrätter och mindre flyttbara bostäder, så kallade tiny houses. Totalt 120 hushåll planeras.
– Det är unikt. Det finns ingen annan ekoby i Sverige i den här storleken. Planen på sikt är att det även ska finnas olika näringsverksamheter som förskola, äldreboende och affär. Vi ska även odla egna grödor som man kan konsumera i byn, säger Gilbert Svensson.
Sticker ut från mängden
Det finns omkring 25–30 befintliga ekobyar i Sverige, samt ett 25-tal projekt som är i olika faser i uppbyggnadsprocessen. De flesta har omkring 20 hushåll vilket gör att Grönbo ekoby sticker ut från mängden med sina 120 boenden.
– Det är unikt. Det finns ingen annan ekoby i Sverige med så många hushåll, säger Gilbert Svensson.
Det finns ingen etablerad definition på vad en ekoby är men enligt Ekobyarnas riksorganisation är nästan alla ekobyar i världen ”platser av människor i en gemensam process i strävan mot visionen av en helt hållbar och kretsloppsbaserad-livsstil”. För många är en hållbar livsstil, gemenskap, socialt inflytande och en gemensam kultur viktiga aspekter. Grönbo är inget undantag. Föreningsmedlemmarna håller nu på att utforma byn tillsammans och har regelbundna möten där de diskuterar hur de vill bygga och hur de vill leva där, berättar Gilbert Svensson.
– Det här är ett annorlunda boende där man får vara med att skapa och forma boendet själv. Vi som arbetar med projektet pratar mycket om hur vi kan göra mindre miljöavtryck. Tanken är att bygga husen i naturmaterial och ha egen energiförsörjning, till exempel solceller. Vi vill också ta hand om eget avfall och inte lämna toa- och matavfall till kommunen, säger han.
Sticker ut från mängden
Grönbo kan bli den första ekobyn i Göteborgs kommun. I närliggande kommuner finns det dock några exempel, som Utsiktens ekoby på Orust och Tångeröds ekoby på Tjörn. Gilbert Svensson tror att det finns ett stort intresse för alternativa sätt att leva i Göteborgsområdet och enligt honom har intressegruppen för Grönbo varit stor och blandad, innehållande både äldre och yngre, singlar och barnfamiljer.
– Det finns ett nyuppvaknande för att hitta nya boendeformer. Bostadsfrågan är en stor fråga och ett stort problem, samhället klarar inte av att försörja invånarna med boende. Sedan tror jag också att miljöfrågan har en stor betydelse, säger Gilbert Svensson.
Men att bygga en by är en svår och en tidskrävande process, speciellt en så stor som Grönbo ekoby. Enligt Michael Rudvall, som var den som drog igång projektet för sju år sedan, håller föreningen i dag på att lägga sin sista hand vid materialet till planansökan som ska skickas in till kommunen. Sedan dröjer det troligtvis några år till de kan börja bygga.
– Det gäller att ha tålamod och stor uthållighet när man arbetar med ett sådant här projekt, säger Michael Rudvall.
Finns det risk för att något hindrar er från att få tillstånd till bygget?
– Vi utgår från att vi får bygglov. Det finns alltid faktorer som kan bromsa sådana här projekt, säger Michael Rudvall.