– Fraktcontainrarna har rest över världen, Barbados, Neapel ... Innan de landade här på Värmdö, berättar Thomas Jacobsson, när vi tar en fika nedanför bygget som klättrar uppför den branta bergstomten.
Ovanför oss svävar en havsörn majestätiskt över vattnet, åtföljd av högljudda skrämselattacker från en skock fiskmåsar.
Hittills har fem av totalt åtta containrar lyfts på plats och svetsats ihop. Det ska bli två våningar boyta och en container på toppen för maximalt ljusinsläpp. Linda och Thomas tror att deras hus blir det första privata containerhuset i Sverige.
– De är vanliga i USA, Australien och Nya Zeeland. Jag hade samlat en hel mapp med bilder på containerhus på Pinterest på nätet och tyckte att de var så coola, säger Linda Ulfsdotter.
Vill du läsa mer om hur vi kan bo och leva ekologiskt?
Läs Kloka hem – Sveriges första hus- och hemmagasin med eko-inriktning.
Men det var inte förrän de fått upp ögonen för tomten med det fantastiska läget som hon förstod att det kunde vara något för dem.
– Vi försöker vi leva så hållbart som möjligt, och när idén tog form kände jag direkt att ett hus av återvunna containrar – det är verkligen vi. För oss vore det orimligt att bygga nytt, säger Linda.
– Jag tittade på ekonomin, då landade idén hos mig. Tanken är att det ska vara ett lågbudgethus som samtidigt har schyssta miljövärden. Om det ska funka måste vi göra så mycket av jobbet som möjligt själva, säger Thomas Jacobsson.
Ett svävande Tetris
Men utan arkitekt hade det inte gått. Arkitekten Måns Tham beskriver uppgiften som svår men spännande.
– Det är en väldigt utmanande tomt, men valet att bygga huset av containrar var en bra utgångspunkt som löser problemet med den kluriga tomten, säger han.
Konstruktionen vilar på stålpelare som gjutits ner i berget genom en stabiliserande betongmur som inte kommer att synas när huset är klart. Det gör att det färdiga huset kommer att ”sväva” en bit ovanför marken.
– Att låta huset lyfta från berget, som ett svävande Tetris, är ett sätt att anpassa den fyrkantiga geometrin till den omgivande vilda naturen, säger Måns Tham.
Bottenvåningen kommer att vara smalare än övervåningen, vilket ger en spännande form, men det var också nödvändigt eftersom den byggbara markytan är liten.
Att bygga containerhus i vårt klimat och i enlighet med svenska energikrav är en utmaning i sig och speciallösningarna har fått växa fram efter hand.
– I varmare länder är det lätt att bygga hus av containrar, att få det att fungera i Sverige är betydligt knepigare, säger Måns Tham.
Inte bara skalet ska vara av återvunnet material. Återvinning är ett genomgående tema för hela huset. Under en presenning på allmänningen intill ligger det blivande köket och både Linda och Thomas spanar dagligen efter saker som kan komma till nytta. Thomas jobbar på en rivningsfirma och kan ta tillvara mycket som annars skulle slängas.
– Vi vet inte hur inredningen kommer att se ut. Det beror på vad vi hittar. Det är roligt att huset växer fram lite i taget, men det var svårt att skriva en budget till banken eftersom vi köper det mesta begagnat, säger Linda Ulfsdotter.
Isolering och ventilation har varit två stötestenar, som nu är på väg att lösas. Isoleringen kommer bland annat att bestå av polyuretanskum. Huset ska ha värmeåtervinning på luften och solceller på sedumtaket ska generera el till värmepumpen, ventilationen och golvvärmen.
– Huset kommer att leva upp till dagens stränga energikrav, men det är inte ett passivhus eller lågenergihus. Det skulle kräva en halvmeter isolering som tar för mycket av boytan, säger arkitekten Måns Tham.
”Ett hus vi kan stå för”
Eftersom det aldrig tidigare byggts något containerhus för permanentboende i Sverige, och det mesta av av inredningen samlas in efterhand, är det svårt att spika en tidsplan för när huset ska vara klart, det får ta den tid det tar.
– Men vi hoppas kunna flytta in på nedervåningen i år så att vi slipper tillbringa en vinter till i byggboden, säger Thomas Jacobsson.
Det är ett vågat projekt och varken Thomas eller Linda har någon tidigare erfarenhet av att bygga hus.
– Vi lär oss på vägen och tror på att det ska fungera. Vi är inga risktagare, men vi är ett väldigt bra team som löser problemen tillsammans säger Linda.
– Tack och lov dyker inte alla problem upp på samma gång, och vi har haft tur som hittat rätt personer att samarbeta med, säger Thomas Jacobsson.
Vill du läsa mer om hur vi kan bo och leva ekologiskt?
Läs Kloka hem – Sveriges första hus- och hemmagasin med eko-inriktning.
Trots att huset än så länge bara består av fem fraktcontainrar, utan golv och med gapande hål där glasfasaden ska sitta, är omgivningens intresse stort.
– Det är roligt att så många är intresserade. Vi vill att ännu fler ska inse vikten av att ta tillvara begagnade saker och material. Det slängs alldeles för mycket fullt användbara saker i dag, säger Thomas Jacobsson.
Trots höga arkitekt- och konstruktionskostnader räknar familjen med att huset blir billigare än att köpa ett färdigt hus.
– Det här huset är vi, det avspeglar oss, och är något som vi kan stå för och leva i. Det gäller bara att vara kreativ med det man har, säger Linda Ulfsdotter.