Det är roligt att få rätt.
Men det är ännu roligare när det är viktigt att få rätt.
Och nyheten om solrevolutionen är riktigt viktig för precis alla.
Sitter fast i 70-talet
Det är ett flöde av ständiga analyser kring energi och solel som berättar för politiker och företagsägare vad som händer. Men analyserna skiljer sig åt och problemet med världens energipolitik – och därmed vår klimatpolitik – är att beslutsfattare hela tiden har lutat sig mot fel utredare. I första hand OECD:s energiorgan IEA som haft fel varje år och hela tiden missat den utveckling man skulle granska. Detsamma gäller amerikanske energimyndigheten EIA. Men även svenska Energimyndigheten som aldrig förstått vad det är som händer förrän det hänt.
Det är tröga organisationer som lever i en värld där storskalig fossil elproduktion ska dominera och människors energikonsumtion styras av gigantiska bolag med central produktion och enorma elnät genom landet för att tända lamporna. Deras tro på ny teknik är låg och deras förmåga att fånga vad den innebär är därmed ännu lägre.
Faktum är att de alla helt missat att verkligheten ändrats globalt.
De är fortfarande kvar i 70-talets energidebatt där storskaliga jätteanläggningar ska bygga säkerhet och framtid, inte den nya hållbarheten regionalt och lokalt som nu är möjlig.
De tror inte på teknikutvecklingen och de tror inte på människors förmåga att agera tillsammans.
Därför sjunker kostnaden
De som fått rätt är istället de alternativa forskarna och kritikerna. Namnet är ibland okända i Sverige. Som amerikanen Ramez Naam som återkommande gjort analyser som visat sig vara flera gånger bättre än expertorganen. Eller holländaren Auke Hoekstra som i årliga analyser visat hur tokfel IEA haft kring sina spådomar om hur mycket ny solel som ska installeras kommande år. De har alltid haft fel, alltid gett en bromsanalys som därmed skapat osäkerhet om teknikens utveckling hos myndigheter och politiker. Mer känd är Tony Seba som i välbesökta föreläsningar visat hur utvecklingen sett ut, men också vad som händer sedan. Hur snabbt elbilarna kommer ta över, hur snabbt solel blivit billigare än all annan el och hur snabbt hela energisystemet kan ställas om.
Det som skiljer dessa från de andra är kunskapen om lärkurvan. Alltså hur mycket billigare och effektivare vi människor kan producera saker när det blir massproduktion.
Alla känner nog till Moores lag som är en beräkning av hur snabbt datorernas kapacitet kan fördubblas. Men lika viktig är Wrights lag som visar att en fördubbling av en produktion i princip alltid lett till effektiviseringar och minskade kostnader för det som produceras. Det betyder att en ny produkt kommer bli billigare och billigare ju mer människor lär sig om den.
Varje ny modell av T-Forden blev till exempel 16 procent billigare. Och när Naam räknar på solceller får han fram en lärkurva som minskar priset med 30 procent per fördubblad produktion av ett solcellssystem.
Det här är extremt bra och betyder att världen idag har en enorm kapacitet att snabbt introducera ny teknik till allt lägre kostnad.
Det här är viktigt för vi har både ont om tid och ont om resurser.
Framtiden är här!
Det absurda är att även dessa, de mest positiva scenarierna för solel, har varit alldeles för pessimistiska. Även de entusiastiska teknikoptimisterna har haft fel, vilket innebär att även klimatröster som jag själv och andra som talat energi har varit för försiktiga.
Framtiden är redan här!
Den stora klimatfrågan, vår smutsiga energi, är redan löst.
Solelen är inte billig, den är extremt – på gränsen till obegripligt – billig idag.
De här analyserna av solceller, elbilar, batterier och andra nyckelelement i det nya energisystemet görs inte av radikala vänstermänniskor. Det här är människor som ofta ser dagens ekonomiska system som något gott och som tror att tekniken i sig kommer tvinga fram förändringen.
Det är nu en analys jag själv inte delar, jag tror tvärtom att klimatlösningarna behöver kraftfullt stöd för att vinna eftersom de utmanar de rådande monopolen och kartellerna som energibransch och bilföretag utgör. Men poängen är att det är möjligt att göra det rätta på de tio år vi har på oss.
Från 80 till 7 kronor
Så vad är det som hänt? När jag satte upp min första anläggning för egen lokal elproduktion år 2008, så kostade det 80 kronor per Watt. Få förstår vad det innebär men räknar man om det så kunde jag då få en villas el producerad för 800 000 kronor. En jättesumma förstås. Räknar man om det till antalet kilowattimmar som huset kan producera självt på 40 år så blev ekvationen att priset på elen blev ungefär 200 öre per KWh. (Med solcellsbidrag från staten blev en anläggning då betald på cirka 20 år). Alltså mycket dyrare än köpt el. Ändå började folk redan då sätta upp detta, klimatnyttan av solceller var nämligen lika bra då som nu. Man minskar utsläppen med cirka sju ton koldioxid per villatak och år. Trots ekonomin började allt fler agera.
Och priserna började med den ökande produktionen rasa. Först i Tyskland, sedan i USA, sedan i Japan och så tog KIna över med en jättesatsning på solel som pressade ner priset så att vi idag utan problem kan montera solceller för sju kronor per Watt. Det betyder ett elpris utslaget på livslängden på 12-15 öre per kWh. Långt, långt billigare än köpt el.
Det finns inget som slår denna prisutveckling.
Och eftersom lärkurvan fortsätter så kommer det krypa neråt ännu mer. Fast nu är priset så lågt att det handlar om några ören även om lärkurvan fortsätter vara 30 procent per fördubblad volym.
Det här ändrar allt. För det som gäller solceller gäller också det som finns runt dem. Batterier är påväg i samma riktning, Tesla släpper snart sitt nya batteri som knäcker kalkylerna för de gamla bilproducenterna, nya miljövänliga organiska batterier börjar leta sig fram, jättebatterier för det stora elnätet tas fram (av Vattenfall och Northvolt bland annat) och lagring av solel kommer få samma utveckling som produktionen av solel.
Politiken har farligt fel
Själv provar jag med saltvattenbatterier och jag tror att vi snart kommer se batterilösningar som gör att varje solcell själv kan lagra all el den producerar så det räcker dygnet runt till ett pris som är mycket lägre än den el som gas, olja, kol eller ved kan ta fram.
Det enda som stoppar det här är att några kommer förlora ofantligt mycket pengar på meningslösa investeringar. Ungefär som flygbolagen idag står med bortkastat kapital i form av flygplan, teknik och flygplatser. Men om coronahotet kan försvinna gäller inte detsamma solel.
Och det här blir därför världens bästa nyhet.
Den berättas av många och alltfler tvingas lyssna även om de inte vill.
Här i Sverige har vi Tomas Kåberger som (bland annat här i Dagens ETC) återkommande berättar om fantastiska förändringar i kostnader och i minskade utsläpp, men den politiska konsekvensen av förändringarna är trots det märkligt frånvarande.
Där tekniken går fort går politiken långsamt.
Om man tar några steg åt sidan och funderar på vad det innebär att mänskligheten nu har en elproduktionsteknik som är billigare än alla andra någonsin varit, som dessutom är lika effektiv småskaligt i en fattig by i Afrika som storskaligt utanför en japansk stad, så får vi en framtid som skiljer sig stort från den som planeras.
Omställningen blir inte långsam.
Den är revolutionär i sin hastighet.
Men det betyder också att dagens politik är farligt fel.
Låt oss se förändringen.
• Vad betyder det för dig?
Att du kan få ren el billigare än smutsig är naturligtvis bra för ekonomin, men bäst för klimatet då vi i EU har våra största utsläpp från elproduktion och smutsig trafik. Billig el får bort diesel, gasdrift och bensin snabbt. Men den stora förändringen vi kommer märka är ett hållbarare energisystem. Varje liten stad kan själv försörja sig med energi, bara storstäderna behöver hjälp. Byar blir energirika! Påståendet att vi måste bygga om elsystemet – vilket du ska betala med höga nätavgifter – blir inte sant, de lokala och regionala näten behöver importera mindre och därmed kommer elbrist enklare lösas.
• Vad betyder det för nationen?
Sverige kommer snart tvingas byta spår i klimatfrågan, den gigantiska satsningen på bioenergi som skogsnäringen och regeringen driver kommer att falla på att ingen vill ha tallolja för 15 kronor när eldrift kostar några öre per mil. Varje fjärrvärmeverk som säljer varmt vatten idag för en krona per kWh, blir olönsamt när solelen är så mycket billigare. Bioenergin kommer alltså inte dö på grund av att den är så smutsig – det har inte heller oljan heller dött av – utan för att den blir extremt dyr i jämförelse. Det gäller i stort som smått.
Idag eldar svenska folket 13 TWh i form av ved i småhus. Jo, det finns 1,4 miljoner pannor i hus runt landet. Det blir nog kvar en hel del myseldning, men vem vill bränna ved för uppvärmning när den är tio gånger dyrare än motsvarande värme från solel? Ved kostar 80 öre per kWh i snitt. Det här är viktigt. Om mer skog får stå orörd lagrar vi klimatutsläpp istället för att skapa dem.
• Vad betyder det globalt?
För första gången finns en möjlighet att skapa energijämlikhet på jorden. Det går inte att stjäla solens energi till ett visst land, den finns överallt och fattiga länder kan ta språng till den energikonsumtion som vi har, utan att göra samma förstörelse som vi gjort på resan. De rika ländernas kolonialism, oljekrigen vi ser och energimakten några nationer har, kan vittra sönder.
• Vad kan stoppa det här?
Donald Trump försökte. Storstöd för kol och ny olja har dock misslyckats, bara förnybar energi ökar vad han än tycker. Tyska energibolag (inklusive Vattenfall) försökte 2013 och misslyckades. Kol är nu på väg bort. Senaste månaden minskade det med 40 procent mot förra året medan solel ökade med nära 30 procent. Ja, corona, minskade konsumtionen men solel gjorde en större andel av det vi behövde.
I varje land där regeringar infört straffskatt på solel (som Spanien) har man fått ändra sig. Visst kan bakslag komma, visst kan korruption och lobbyism bromsa, oljebolagen är fortfarande världens mäktigaste företag, men det är inte tekniska eller ekonomiska orsaker till att det i så fall får ske. Utan att politiker och medborgare låter det ske. Av okunskap. Av rädsla för ändrade jobb. Eller av att man rakt upp och ner är lurad av budskapet att det inte går att ändra något för att det inte går.
Så nu har vi tekniken och ekonomin. Nu behövs bara politiken. I Sverige är det lätt att se vad som behöver ändras för att vi ska sluta vara världens tredje sämsta land på solel. Bara Finland och Norge är sämre, enligt IEA). Det är några korkade regler som bromsar och som måste bort.
Ta bort dumheten att grannar inte får exportera el till varandra.
Ta bort regeln att man inte får flytta sin egen el från fritidshuset eller solcellskooperativet till lägenheten.
Ta bort begränsningar som minskar anläggningarnas storlek på taken.
Globalt handlar det om att bistånd bör handla om att skapa egen el vilket blir egen makt.
På tio år kan vi halvera utsläppen, kraftigt minska det fossila, stoppa utsläpp och producera hälften av mänsklighetens elkonsumtion med solens hjälp. Resten tar vi från vind och vatten.
I framtiden kan vi då sluta gräla om hur vi ska producera den el mänskligheten behöver.
Och börja gräla om vad vi ska använda den till.