En hyllning till mossorna
Trots att mossa växer överallt i våra skogar så lever den en undanskymd tillvaro. I trädgårdar ses den ofta som ett störande element som ska bekämpas från gräsmattorna. Samtidigt har vi i Skandinavien haft stor praktisk nytta av mossor, till exempel som sårförband, isoleringsmaterial till hus och drev i timmerhus. ”Mossa – i skog, trädgård och kruka” av Ulrica Nordström är boken för den som vill lära sig mer om att skapa med vackra mossor. Vi får bland annat följa med till Japan och USA där mossor är ett naturligt inslag i trädgårdar. Den som en gång fått se en riktig mossträdgård i all sin prakt förstår vad det handlar om …
Chilinördarnas bibel
Intresset för att odla chili har fullkomligt exploderat i Sverige de senaste åren. Alla vill odla chili. Det visar inte minst de grupper på Facebook med tusentals medlemmar som friskt delar odlingstips och chiliätarvideor. Till alla chiliälskare kommer nu boken ”Chili – 222 sorter att odla och äta”, där de olika sorterna presenteras utförligt med odlingstips, färgstarka bilder och smakguide. Författarna Eva Robild och Kerstin Rosengren är två hängivna chiliodlare som visar dig grunderna i chiliodling i nordiskt klimat. De lär också ut hur en chiliprovning går till där man går från den svagaste till den starkaste.
Trädgårdsvärldens knäppaste odlare
Musik- och trädgårdsjournalisten Elin Unnes är tillbaka med boken ”I odödliga odlares sällskap”, en personlig berättelse om några av världens knäppaste, roligaste och mest inspirerande odlare. Vi får träffa allt ifrån aristokrater till rättshaverister till eremiter i grottor, höra om deras livsöden och ta del av den kunskap som dessa personer har att lära oss. Alla dessa trädgårdshjältar har en sak gemensamt – de har odlat som en protest, mot miljöförstöring, orättvisor, svält, girighet och auktoriteter. Förutom fascinerande livsöden bjuder boken på en mängd konkreta odlingstips från den bohemiska eliten.
Grönskan på Kniva trädgård
André Strömqvist och Andreas Graveleij är två av Sveriges största trädgårdsprofiler. De längtade efter att få odla mer och större och hittade sin drömplats i Kniva utanför Falun, på en 1600 kvadratmeter stor tomt med en gammal intakt lanthandel från 1930-talet. Vips så hade de bytt Kungsholmen i Stockholm mot Kniva. I boken ”Odlarliv på Kniva trädgård” berättar de om det nya livet mitt i ett levande kulturarv, hur de skapat sin grönskande trädgård och hur de återuppväckt den gamla lanthandeln. Ett helt kapitel ägnas åt ”jätteväxter” som snabbt ger en frodigare känsla i din trädgård.
Allt om köksträdgårdsodling
Vad beror den starka odlingstrenden på? Det är ingen trend, det är en kraftfull våg som sveper över västvärlden, menar Lena Israelsson. ”Det är en reaktion mot rovdrift av Moder jord och mot överkonsumtion. Att odla är att peka mot ett nytt och hållbart sätt att leva. Därför är vågen ostoppbar”, skriver hon i inledningen till ”Handbok för köksträdgården”, som nu kommer ut i omarbetad version. Den är liksom tidigare en komplett handbok i ekologisk odling av grönsaker, kryddörter och bär, men nu presenteras också praktiskt taget alla odlingsbara köksväxter i Sverige. Metoder som bokashi och biokol får en ordentlig presentation, liksom den magiska mykorrhizan. Om du bara ska ha en bok om köksträdgård – välj denna!
Permakultur sprider hopp
Den första boken om permakultur på svenska kommer ut i vår. Där får du lära dig allt om hur du samarbetar med ekosystemen – i allt från en kruka i fönstret till en stor trädgård på landet. Boken är skriven av Ylva, Johan och Siri Arvidsson som på sin gård Borrabo i Falköpings kommun arbetat under många år med att omsätta permakulturens principer i praktiken. Boken är skriven som en handbok, full av handfasta råd om hur du planerar din odling, även om permakulturens teoretiska underbyggnad också är med.