Maskrosen mellan betongblocken nöjd med samarbetet
Bild: Tommy Alven/Shutterstock
Dagens ETC
Vindkraften har de lagt åt sidan, och i strandskyddsfrågor är de oense. Men i övrigt ser Miljöpartiet i Hudiksvall inga problem med sitt samarbete med Moderaterna och Socialdemokraterna.
– Att fastna i varsin ringhörna har vi inte tid med, säger Andrea Bromhed, gruppledare för MP.
En maskros mellan två betongblock. Så beskrevs Miljöpartiet när det blev klart att är de skulle ingå i koalition med Moderaterna och Socialdemokraterna efter förra valet. Nästan fyra år senare tycker Miljöpartiets gruppledare i Hudiksvall, Andrea Bromhed, att de båda betongblocken visat sig vara långt ifrån hårda. Klimatarbetet har till och med gått lättare än i någon annan konstellation MP suttit i, säger hon.
– Jag tror aldrig att vi har haft bättre genomslag för klimat- och miljöarbetet än under de här åren. I Moderaterna och Socialdemokraterna finns det kraft och stabilitet, medan de har haft stort förtroende för Miljöpartiets kompetens i att driva miljöfrågan. Vi är en stol med tre ben, där varje ben behövs.
På riksplan finns det ju ganska många områden där partiernas klimatpolitik skiljer sig åt, har det inte märkts alls här?
– Vi satte oss ner redan efter valet och pratade om vad vi absolut inte kan komma överens om ur ideologisk synvinkel. De frågorna har vi valt att inte ta i, för vi förstod att det ändå inte skulle leda någonstans.
Vad var det för frågor?
– Vindkraften till exempel. Vi visste att vi aldrig skulle komma överens där. För oss blev mellanvägen att okej, vi driver inte vindkraftsfrågan, men då startar vi solcellsparker istället. Jag vill ha resultat, om det är en vindsnurra eller en park med solceller är inte det viktiga. Att fastna i varsin ringhörna har vi inte tid med.
Samtidigt har Hudiksvall inte byggt ett enda vindkraftsverk på tolv år, och det finns bara fem vindkraftverk i kommunen. Var det värt att släppa vindkraftsfrågan?
– Som det ser ut nu, med SD som har många platser i kommunfullmäktige, skulle vi ändå inte ha fått igenom några vindkraftsprojekt. Så varför lägga energi på något som inte går igenom? Nu vill jag så fort som möjligt få fram så mycket fossilfri energi som möjligt, då är det bättre att satsa på sådant som har stöd.
Ja till havsbaserad vindkraft
Moderaterna i Hudiksvall har dock svängt när det gäller havsbaserad vindkraft. Planer finns på att bygga en stor park ungefär sex mil i havet utanför Hudiksvall, på grundområdet Eystrasalt. Vindkraftsparken skulle bli en av de största i Sverige. Men än dröjer det innan politikerna ska säga sitt om planerna. Att Moderaterna är positiva är ändå viktigt, menar Andrea Bromhed.
– Det är viktigt att vi tidigt i processen signalerar vad vi vill ha och vad vi inte vill ha. Och som tur är verkar det finnas stöd för Eystrasalt. Jag hoppas verkligen att det blir av. Det skulle producera el som motsvarar en hel kärnkraftsreaktor.
Det finns dock en annan fråga där Miljöpartiet och Moderaternas syn skiljer sig åt – strandskyddet.
– Där finns en ideologisk skiljelinje. Moderaterna vill gärna bygga strandnära, och det vill inte vi. Det blir ofta diskussioner. Men till slut avgör Länsstyrelsen, och de tycker ofta som oss.
Hur är det med klimatbudgeten, är ni överens om hur mycket pengar som ska satsas?
– Jag är aldrig nöjd, jag tycker alltid att klimatet behöver mer pengar.
Men i stort är Andrea Bromhed ändå nöjd över partiets inflytande och samarbetet med de två större partierna.
– Många reagerade över den här konstellationen, men man ska inte glömma att en maskros överlever i betongen, hur liten den än är.