Hoppa till innehållet

Matsvinn

Han vill göra växtrester till fiberrik mat

”Om matsystemet blir mer cirkulärt kan vi minska matens miljöpåverkan”, säger kemiprofessorn Francisco Vilaplana.

”Om matsystemet blir mer cirkulärt kan vi minska matens miljöpåverkan”, säger kemiprofessorn Francisco Vilaplana.

Bild: Pressbild

Dagens ETC

Idag går en hel del rester från olika livsmedel till spillo, både i hushållen och inom industrin. Det vill kemiforskaren Francisco Vilaplana ändra på. Han tittar på hur exempelvis grönsaksskal, vetekli och fruktkött kan bli till ny fiberrik mat.

Matsvinn står idag för drygt 10 procent av alla koldioxidutsläpp. Det inkluderar maten som slängs i hushållen och matavfall från primärproduktionen samt livsmedelsindustrin. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.