Han vill bygga världens mest klimatsmarta restaurang
Bild: Eira Desax
Dagens ETC
Markskruv i stället för betong, mycket trä i konstruktionen och vatten som återanvänds i odlingarna. Det är receptet bakom ”världens mest klimatsmarta växthusrestaurang” som just nu byggs i skånska Skegrie.
Nicklas Nordström
Vi är på den skånska slätten. På en byggarbetsplats i det lilla samhället Skegrie, 20 minuter från centrala Malmö. Det blåser friska vindar. Innanför byggstängslet står hjullastare och grävmaskiner. På ytan ser det ut som vilket bygge som helst. Men om allt går enligt plan ska världens mest klimatsmarta växthusrestaurang bli verklighet just här.
En man på cykel närmar sig. Det är Claes Stenmark, mannen bakom projektet. Han och hans familj bor i ett hus ett par hundra meter bort. Han hoppar av cykeln, låser upp byggstängslet och visar runt.
– Jag har alltid haft ett energi- och miljöintresse. Det har accelererat sedan jag startade det här projektet och har fått se hur åt helvete allting är, säger Claes Stenmark som saknade både erfarenheter och kunskaper om byggande när han fick idén till restaurangen.
Med ”åt helvete” syftar han på hur byggbranschen fungerar och hur svårt det kan vara att bygga klimatsmart. Han har bland annat haft problem med att hitta återvunnet material.
– Jag gillar företag som gör att skräp får ett nytt liv och kan användas igen. Jag vill bygga så att hela restaurangen kan monteras ner i framtiden och återanvändas någon annanstans.
Skeptiska ingenjörer
De allra flesta byggnadsingenjörer han kontaktat under upphandlingen har varit skeptiska till hans vilja att använda så lite betong och metall som möjligt.
– De tycker att vi bygger på ett konstigt sätt. Det konstigaste av allt är att vi inte vill bygga huset på en betongplatta, säger Claes Stenmark.
Men han har fått igenom sin vilja. Huset ska istället vila på en grund av markskruvar och träbalkar. Claes Stenmark pekar ut markskruvarna som sticker upp här och där. De borras ner i marken med en speciell maskin och går att återanvända om och om igen.
– Men markskruvar är så nytt att det inte är många stora hus som byggts med den tekniken. Kompetensen finns inte riktigt. Än så länge är det mest småbyggnader som förråd och trädäck som byggts med markskruv, säger han.
Claes Stenmark är alltså inte den som ger sig i första taget. Även om det är stark motvind.
Det är tur för honom. För processen framåt har inte varit särskilt rak. Claes Stenmark flyttade med sin familj från en tvåa på Odenplan i Stockholm till sitt hus i Skegrie för sex år sedan.
– Idén om en egen restaurang dök upp ganska snabbt efter att vi flyttat hit. När man kommer från en stad är man van vid att kunna kila ner lite snabbt till en trevlig restaurang. Jag har jobbat som kock och har ett stort matintresse.
Ganska snart blev grannhuset, byns gamla lanthandel, till salu.
– Jag tänkte att där skulle man kanske kunna starta något. Men den var så nergången att jag kände att man lika gärna kunde bygga något nytt.
En växthusdel
Snabbt kom Claes Stenmark fram till att han ville bygga så klimatsmart och miljövänligt som möjligt. Han ville att restaurangen skulle ha en restaurangdel och en växthusdel för att kunna odla egna råvaror.
– Med mitt gamla energiintresse började tankarna komma om hur vi kan utnyttja alla resurser två gånger i stället för en, säger Claes Stenmark som har studier i energiteknik bakom sig.
Han tog kontakt med Trelleborgs kommun som tyckte att idén var bra och gav honom bygglov på en bit jordbruksmark alldeles vid infarten till Skegrie.
Men bygglovet överklagades och därmed startade en process som pågick i över ett år.
Claes Stenmark trodde att han skulle vinna till slut. Men det blev tvärtom.
– Vi gav upp den platsen och sökte bygglov på vårt reservalternativ, vilket är den plats vi bygger på i dag.
Men när det bygglovet var klart kom pandemin och orsakade nya förseningar.
”Snabbmat 2.0”
Claes Stenmark låser grindarna kring byggarbetsplatsen och cyklar hem genom samhället. Vi följer med för att prata vidare om projektet. I familjens trädgård står en stor murad pizzaugn.
– Vi byggde ugnen när vi trodde att vi skulle vinna processen om bygglovet. Vi tänkte att vi måste börja träna på att baka den typ av pizza vi ska sälja i restaurangen, säger han.
– Utöver pizza ska vi servera burgare, men på ett annat sätt än folk är vana vid. Snabbmat 2.0 kan man kanske kalla det.
Tanken var att träna i tre månader, tills bygget skulle börja.
– Nu är vi uppe i tre år. Så det kan bli.
Efter ett tag började Claes Stenmark fundera på om kanske någon skulle vilja köpa pizzorna han övade på. Och det var det. Han har inte bara kunder i byn, utan även köpare som kommer från Malmö och Lund.
– Jag tror att jag har bakat 40 000 pizzor hittills.
Vi går in i huset. Claes Stenmark plockar fram sin dator och visar ritningar och skisser på hur restaurangen ska se ut när den är klar.
– Enligt mina beräkningar kommer vi inte att använda en enda droppe vatten som kommer ur kran eller brunn till odlingen. Hela bevattningen kommer att ske med hjälp av återvunnet vatten från restaurangen, säger han.
Han vill att hans projekt ska ge effekt.
– Även om jag bygger världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad är det en piss i havet. Jag vill att den ska få betydelse och inspirera andra i hur vi bygger klimatsmart. Min dröm är att ett av hundra höghus som byggs framöver har ett växthus på taket, och att jag bidragit till det, samt att man återbrukar avloppsvatten lokalt i alla städer, säger han.
Du kallar den världens mest klimatsmarta restaurang. Hur säker är du på det påståendet?
– Jag är väldigt säker. Det finns ingen i dag som jag hittat som återanvänder sin värme och sitt vatten på det sätt som vi ska göra.
Men han vågar inte inte längre säga något om när restaurangen står färdig.