Hela fasaden har blästrats och målats om, från gråaktig
till lysande vit, kopparplåttaket har förgyllts på nytt och varje detalj har putsats. Fönsterbågar och -karmar har slipats rena för att sedan målas med linoljefärg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har egentligen gjort allting man kan göra när man restaurerar en kyrka. Vi har även bytt alla tekniska system – som installationer, rör, elledningar, värme och larmsystem, säger Sven Löfvenberg, fastighetschef, som har projektlett arbetet med renoveringen.
Tack vare ett starkt miljö- och klimatengagemang i församlingen har en stor del av insatserna som gjorts gett betydande miljö-vinster. Det har satts in golvvärme, alla fönster har bytts ut mot till energiglas och vinden har isolerats. Kyrkans 500 ljuskällor har dessutom fått led-belysning – även kyrkans stora kristallkronor.
– För några år sen var det svårt att få tag i led-lampor som det gick att dimma belysningen med. Ljuset blev också alldeles för blått och kallt. Men det har man tekniskt löst nu, vilket gör att man kan behålla ett gult sken.
Enligt Sven Löfvenberg kommer kyrkan att spara omkring 50 procent energi genom de insatser som gjorts.
– Det är svårt att räkna ut exakt, men om ett år vet vi, säger han.
En av de saker som gjort projektet speciellt är den stora mängd modern teknik som tagits in i en så pass gammal byggnad.
– Vi har ett helt nytt webbaserat styrsystem för värmen som gör att det kan styras mer exakt och i realtid, vilket i sin tur gör att man kan spara värme och därmed pengar.
Möter tufft regelverk
Att klara av att genomföra en långtgående modernisering av en så pass gammal kulturbyggnad – kyrkan byggdes 1906 – mot gällande regelverk har varit tufft. Sven Löfvenberg anser att kyrkorna bör ta sitt ansvar för att ställa om mot ett mer klimat-smart samhälle, men det är inte alltid så lätt.
– Vi är väldigt styrda av Kulturmiljölagen och de krav som länsstyrelsen ställer på oss. Som kyrka har vi inte bara en bygglovsprocess utan också kulturmiljöprocess att ta hänsyn till, där länsstyrelsen ska godkänna alla åtgärder som utförs i en kyrkorenovering. Det omöjliggör inte ett hållbarhetsperspektiv, men det gör det betydligt mer komplicerat för oss än för andra.