Hoppa till innehållet

Miljö

Här är fisken att se upp med i jul

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Lax, lufisk, ål och sill. Och så Janssons frestelse förstås. Många vill ha fisk på julbordet – men är det hållbart?

Omkring 95 procent av världens fiskbestånd är överfiskade och massdöden i norska laxodlingar är rekordstor.

– Men det finns en sorts odlad odlad lax som får grönt ljus i år, säger Inger Melander, expert på WWF som ger ut konsumentvägledningen Fiskguiden.

Lutfisk och kryddsill är urgamla traditioner som tidigt letade sig upp på julborden. Gravad lax blev däremot en julfavorit först på 1970-talet – ungefär samtidigt som norrmännen började odla lax. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.