Avklippt hår kan suga upp föroreningar och skapa renare vattendrag.
Bild: Hair help the oceans
Dagens ETC
Varje år slängs massor av avklippt hår bort – i onödan. Hår absorberar fett och kan användas för att suga upp föroreningar i hav och vattendrag. Hårsalonger världen över har börjat spara avklippt hår för att bidra till renare vatten men än har fenomenet inte nått Sverige.
Hår kan suga upp mycket fett, även efter att det klippts av. Därför lämpar det sig väl som naturligt filter som absorberar till exempel olja, bensin och solskydd i hav, floder och sjöar. Sedan några år tillbaka samlar tusentals hårsalonger i Europa och världen in hår som används för att rena vattendrag.
En av dem är hårsalongen Fräulein Frise i Wuppertal i nordvästra Tyskland, som drivs av Julia Bremer. Hon fick reda på möjligheten genom en kund.
– Jag försöker alltid hitta sätt att göra salongen mer hållbar och använder bara veganska produkter. Så att ta tillvara på håret istället för att slänga det känns som en otrolig möjlighet.
I Tyskland heter organisationen som ägnar sig åt insamlingen av hår Hair help the oceans. Den startades 2021 av hårstylisten Emidio Gaudioso och managementkonsulten Thomas Keitel.
– Vilken värld lämnar vi efter oss för våra barn och deras barn? Den frågan var drivande när jag bestämde mig för att göra vår planet lite renare. Alla måste göra vad de kan, säger Emidio Gaudioso, som driver en hårsalong i Bückeburg med fokus på hållbarhet.
Nyfikna kunder
Idag har cirka 1800 salonger i åtta länder anslutit sig till Hair help the oceans. De flesta ligger i Tyskland, men även salonger i Schweiz, Nederländerna, Luxemburg, Österrike, Belgien samt Polen är med, och Norge är på väg att ansluta sig. Liknande initiativ finns i Storbritannien och Frankrike.
– Responsen har varit väldigt bra. Många frisörsalonger månar alltmer om hållbarhet, säger Emidio Gaudioso.
Att samla in kundernas avklippta hår är inget extrajobb, tycker Julia Bremer. Hon suger upp håret med en dammsugare och när den är full lägger hon allt hår, oavsett längd och färg, i en papperspåse.
Någon gång i månaden hämtas påsarna upp av ett varubud och skickas till Hair help the oceans fabrik i Bückeburg.
– Kunderna är väldigt nyfikna och positiva när de får höra om hur deras hår används, säger Julia Bremer.
Hårfiber suger upp olja
Idén att samla upp hår kommer ursprungligen från USA, från hårstylisten och uppfinnaren Phil McCrory. Han kom på idén 1989 när han följde bevakningen av olyckan med oljetankern Exxon Valdez, som förliste utanför Alaskas kust – en av de värsta miljökatastroferna någonsin där 41 000 ton olja läckte ut i havet och 180 mil kust förorenades. Tusentals djur dog som följd – däribland sälar, havsörnar och 5000 uttrar.
Phil McCrory kom då på att hår innehåller fibrer som skulle kunna suga upp oljan. Några år senare startade han organisationen Matter of trust tillsammans med Lisa Gautier. I över 20 år har de ägnat sig åt att samla in hår från frisörsalonger, päls från jordbrukare och tvättludd för att tillverka hårmattor, stora ”korvar” av hår gjorda av nylonstrumpor och återanvända jutesäckar med hår i sin fabrik i San Francisco där de har 21 anställda.
Vid flera tillfällen har de bistått vid stora oljeutsläpp, till exempel när lastfartyget Cosco Busan spillde ut 58 000 liter tjockolja i San Francisco Bay Bridge 2007, vid explosionen av bensinbolaget BP:s oljeplattform i mexikanska golfen 2010, då olja läckte ut under tre månader, och vid det stora oljeutsläppet i Mauritius 2020.
– Vi har lyckats samla in hår från hela landet och tusentals frivilliga har deltagit i arbetet. Idag får vi in så mycket hår att vi nästan inte kan ta hand om allt, säger Lisa Gautier.
De samarbetar med organisationer i 44 länder i Europa, Sydamerika, Afrika, Mellanöstern och Asien och har 50 000 regelbundna hårdonatorer – individer och frisörsalonger. Under större oljeläckor får de in hår från uppåt 250 000 donatorer, berättar Lisa Gautier.
Hår som gödningsmedel
Deras hårmattor och korvar används inte bara i akuta situationer utan även vid utsläpp från till exempel lastbilar, flygplan och båtar. Korvarna kan även placeras runt avloppsbrunnar på gator för att hindra motorolja från att rinna ned, eller under tunga maskiner.
De har också flera projekt och samarbeten med universitet och myndigheter kring nya sätt att använda hår. Lisa Gautier berättar med stor entusiasm om ett pågående samarbete med Berkley universitet, som handlar om att använda hår som gödningsmedel på växter.
– Få känner till hur bra hår är för jorden. Både hår och päls innehåller näringsämnen som kväve, fosfor och kalium. Fler jordbrukare borde få veta vilken kostnadseffektiv gödning det är.
Lisa Gautier säger att de inte har något samarbete med Sverige än, men hoppas på det i framtiden.
”Synd att det går till spillo”
När Dagens ETC kontaktar några ekologiska frisörer uttrycker flera sitt intresse för saken.
Green heads, som har tre salonger i Stockholm, svarar via mejl att de hört talas om metoden och möjligen kommer att bidra med hår i framtiden.
Wendy Starenius, frisör på ekosalongen Hårsvallet har också hört talas om reningstekniken och är positiv till idén.
– Hår är ett naturligt material och suger ju verkligen upp bra. Det är synd att det bara går till spillo och bränns.
Hon tycker det vore bra om det fanns någon miljöorganisation som kunde ta initiativ till att samla in håret.
– Jag tror många skulle vara villiga att spara hår i säckar om bara någon tog tag i det. Vi har ju många kunder som jobbar med miljöfrågor och säkert skulle bli jätteglada om deras hår kunde användas på det här sättet.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.