Hon sökte och beviljades projektpengar för att starta kurser på sin lilla gård, bjuda in olika internationellt kända experter på hållbara tekniker, lära sig och förverkliga drömmarna.
Det visade sig finnas ett sug. Att få deltagare till kurserna var lätt. Till det första projektet 2013 (att bygga ett ramverk i timmer genom en amerikansk teknik) slöt ett 20-tal personer upp för att delta i bygget och lära sig.
– Flera som kom på kursen var erfarna snickare och ville lära sig äldre tekniker för att arbeta med timmer. Det var jättespännande!
Året därpå blev det dags för vad hon kallar Hobbit-drömmen, ett runt lerhus som påminner om de i Sagan om ringen. Hon hittade en kursledare, erfaren i att bygga av lera, som undervisade tio personer. På en vecka byggde de stugan, som idag är dusch och bastu. Tekniken är kubbhus, alltså att träkubbar ungefär stora som vedträn blir det som skapar hållfasthet i lerhuset. Ovanpå det ett levande grönt tak i sedum.
Gröna tak bidrar till att sänka koldioxidhalten i luften, öka den biologiska mångfalden, och att minska mängden vatten till dagvattenledningarna.
Att bygga i lera upplever Siri Lundström är fantastiskt, och hon frågar sig varför det inte är vanligare.
– Det är ett helt underbart material och det finns i överflöd! I princip hela Sverige är ju gammal sjöbotten så leran finns nära.
Till sina olika projekt har hon aldrig behövt köpa lera. Det har alltid funnits något bygge i närheten där hon kunnat be om att få leran de grävt bort för husets grund, mot transportkostnad.
– Leran har så bra egenskaper, den reglerar luftfuktighet, andas. Håller sig sval när det är varmt, men går att värma upp och håller värme. Den är hälsosam och tillåtande, gifter sig bra med trä och andra organiska material som halm.
Nästa projekt blev att bygga en stuga genom en kombination av lera och halmbalar, med ett runt tak av vass.
– En av grejerna med att bygga med naturmaterial är att det är arbetsintensivt. Men det är ursprungligt, hållbart och härligt!
På tomten har de dessutom anlagt en rejäl damm, drygt 20 meter gånger 10 meter och 2,5 meter som djupast, med en intilliggande våtmark och en bäck med vattentrappa. Dammen innebär inte bara en härlig badmöjlighet för familjen.
– Vi har vattensalamandrar här, det kommer trollsländor, fåglar som rödhake. Förra sommaren hade vi sju sädesärlepar i vår trädgård.
Även dammen är byggd i lera, den lera som fanns naturligt i trädgården. Packar du den väl behövs ingen dammduk, menar Siri Lundström. Men i bäcken har de använt dammduk. Vattnet renas när det cirkulerar mellan bäcken, våtmarken och dammen, och till det kommer växter som också tjänar syftet att hålla vattnet klart.
– Jag tycker att gamla material och tekniker är superhäftigt, det är viktig kunskap, som dessutom kan modifieras till modern standard. Självklart måste vi tillbaka till det som är hållbart!, säger Siri Lundström.
Så vad står i vägen?
– Antagligen att samhället är dopat på fossila bränslen och att allt ska vara så storskaligt. Vi tror att vi är så energieffektiva jämfört med på fäbodstiden, men jag tänker att det är tvärtom, sett till hur mycket bränsle en traktor förbrukar. Vi är inte effektiva. Vi är dopade och det är inte hållbart.
Siri Lundström matar sina höns och planerar nya köksträdgårdsodlingar. Nästa projekt är redan påbörjat, ett stort växthus av återbrukade fönster, där grunden och odlingsbäddarna byggs i sten och lera.