H&M och Zara avslöjade: ”Smutsig” bomull i företagens kläder
Bild: AP/TT, TT (montage)
Dagens ETC
Bomullskläder som säljs på H&M och Zara i Sverige kopplas till olaglig skogsskövling, markstölder, brott mot mänskliga rättigheter och korruption i Brasilien. Det avslöjar organisationen Earthsight.
– Så stora företag borde ha resurser att spåra den bomull de använder och se till att ha schyssta leveranskedjor, säger Rubens Carvalho, biträdande direktör på Earthsight.
Den brittiska undersökande organisationen Earthsight har under ett års tid kartlagt några av Brasiliens största bomullsodlare. Odlarna tillhör landets rikaste familjer och har enligt rapporten en lång historia av korruption och miljonböter för att olagligen ha skövlat skövlat 100 000 hektar av cerradons vildmark. Fem procent av världens alla arter lever på cerradon, som är en vidsträckt savann med rik flora och fauna. Idag har över hälften av savannen avskogats och omvandlats till odlingsmark.
Den brasilianska regeringen uppskattar att avskogningen skapar klimatutsläpp motsvarande 50 miljoner fler bilar på vägarna under ett år. Hundratals arter hotas idag av utrotning, samtidigt som miljarder liter färskvatten används till bomullsodlingarna som också besprutas med giftiga bekämpningsmedel. Förra året ökade avskogningen med 43 procent – och de flesta av avverkningarna var illegala, enligt rapporten. År 2030 väntas Brasilien ha gått om USA som världens största bomullsexportör.
En miljökatastrof
Enligt rapporten sker den brasilianska bomullsboomen genom illegal avverkning, brott mot mänskliga rättigheter, korruption och markstölder. Lokalbefolkningar tvingas bort från sina hem när bomullsjättarna lägger beslag på deras land för sina odlingar.
Earthsight har spårat 816 000 ton ”smutsig” bomull från Brasilien till åtta tillverkare i Asien som levererat åtminstone 16 miljoner plagg och hemtextilier under ett år till H&M:s och Zaras affärer i Sverige, liksom till Zaras systermärken Bershka och Pull & Bear. All Bomull var certifierad som hållbar av Better cotton (BC), enligt Earthsight. BC har anklagats för greenwashing tidigare.
”Som av en händelse uppdaterade de sina regler 1 mars, men reglerna är fortfarande fulla av kryphål, intressekonflikter och svag tillämpning”, skriver Earthsight i ett pressmeddelande.
De flesta vet numera att sojaodling och nötkött innebär ett stort hot mot Brasiliens natur, men bomullsodlingens konsekvenser är inte lika uppmärksammade.
”Ändå har bomullsodlingen på senare decennier ökat kraftigt och utvecklats till en miljökatastrof. Om du har bomullskläder, handdukar eller lakan från H&M eller Zara så är de förmodligen ett resultat av plundringen av cerradon”, säger Eartsights VD Sam Lawson i pressmeddelandet.
Ett svek mot kunderna
Earthsights biträdande direktör Rubens Carvalho säger till Dagens ETC att så stora företag som H&M och Inditex, som äger Zara, borde kunna ha koll på den bomull de använder och ”städa upp sina leveranskedjor”.
– När de struntar i det så sviker de sina kunder som med stor säkerhet inte vill vara en del av miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter genom kläderna de köper, säger Rubens Carvalho.
Earthsight har informerat H&M och Zara/Inditex om undersökningens resultat. Företagen hänvisar i varsitt uttalande till certifieringsorganet Better cotton.
– De har en överdriven tilltro till Better cotton, som utfärdar certifieringar till odlare inblandade i illegal avskogning och markstölder. Här finns ett akut behov av förändring, säger Rubens Carvalho.
Lobbar mot lagstiftning
I åratal har privata företag lovat att ta ansvar för miljö- och mänskliga rättigheter i sina leveranskedjor. Samtidigt motarbetar storföretag som H&M ny lagstiftning som syftar till att öka företagens ansvar och skyddet för miljö och mänskliga rättigheter.
Ett exempel är EU-direktivet CSDDD, med krav på företag att granska sina produktions- och leverantörskedjor, som efter kraftig lobbying från bland annat H&M har urvattnats kraftigt. Tidöregeringen valde också att inte stödja lagen om företagsansvar.
– Vår regering saboterar EU-lagstiftning som hade potential att en gång för alla sätta stopp för oansvariga företags rovdrift runt om i världen, kommenterar Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, och fortsätter:
– Samma cykel upprepas gång på gång. Civilsamhället eller grävande journalister uppmärksammar hur företag bryter mot lagar och regler. Därefter försöker företagen ducka, skylla ifrån sig på underleverantörer eller lovar bättring, tills nästa skandal upptäcks. Det enda sättet att bryta cirkeln är att anta strikt lagstiftning som tvingar företag att ta ansvar.
Lagstiftning på rika konsumentmarknader är avgörande. De frivilliga certifieringssystemen har misslyckats
Förbisedd råvara
EU:s nya avskogningsförordning är ett annat EU-direktiv som börjar gälla nästa år. Lagen syftar till att stoppa handel med varor kopplade till skogsskövling och täcker råvaror som palmolja, soja, trä, nötkreatur, kakao, kaffe och gummi. Bomull är inte med.
– Vi vill se att bomull och produkter tillverkade av bomull inkluderas i lagen så snart som möjligt, säger Rubens Carvalho.
Han håller med Alice Bah Kuhnke om att enda sättet att stoppa miljöbrotten och brotten mot mänskliga rättigheter är rättsligt bindande lagstiftning.
– Lagstiftning på rika konsumentmarknader är avgörande. De frivilliga certifieringssystemen har misslyckats. Det som behövs är lagar som tvingar företag att spåra de råvaror de använder tillbaka till ursprungsgårdarna, som identifierar och minskar eventuella risker i leveranskedjorna samt ger gottgörelse till lokala samhällen som drabbats av missförhållanden och olagligheter, säger Rubens Carvalho.
Varken H&M eller spanska Inditex/Zara har velat svara på några frågor från Dagens ETC. H&M skriver i ett uttalande att de "är i nära dialog med Better Cotton för att ta del av resultatet av deras tredjepartsutredning och de steg som kommer att tas för att se över och stärka Better Cottons standard".