Våren är tångsäsongens höjdpunkt. Sedan finns det färre tångsorter med bra kvalitet ju längre året fortskrider. Men hela året går det att plocka ätbar tång, säger tångdykerskan Linnéa Sjögren.
Geografiskt är västkusten – som vanligt skulle vissa säga – bäst. Där är vattnet renare och det finns fler tångsorter än i Östersjön. Ju sötare vatten, desto mindre mångfald. Upp mot Bottenviken finns det knappt någon ätbar tång alls. Men i Stockholms skärgård finns några ätbara sorter. Bara du tar dig tillräckligt långt ut så går det bra.
– Där ser exempelvis blåstången riktigt fin ut, säger Linnéa Sjögren.
Rent vatten
Generellt är det viktigt att plocka tången där vattnet är rent, det vill säga så långt bort från mänsklig aktivitet som möjligt. Plocka aldrig inne i en vik, båthamn eller fjord, utan gör det ute på en udde eller utsidan av en ö, där vattnet rör på sig. Vill du vara på den säkra sidan, kan du skölja tången en extra gång.
Akta tången!
Plocka inte för mycket. Ta bara så mycket som du ska äta och klipp av lite här och var snarare än bara från ett ställe. Annars riskerar du att skada beståndet.
Det här behöver du förstås inte tänka på om du odlar din egen tång. Det kan dock vara svårt att få tillstånd för tångodling, och ännu finns inga kolonilotter i havet – fast experimentverksamhet pågår på Göteborgs universitet.
För jodöverkänsliga
Det är viktigt att du inte hänger dig helt åt tångfrosseriet om du är överkänslig mot jod. Tång är nämligen väldigt jodrikt, särskilt bruna sorter. Är du tångsugen men har det svårt med joden så kan du blanchera tången. Då minskar halten av grundämnet.
Karolina Martinsons recept på tånglefsor med tångsmör
Det här är ett brödrecept för vårvinterdagar när vi börjar längta efter att laga vår mat utomhus (och andra dagar också förstås).
Tången i brödet bidrar med smak, sälta, näringsämnen och goda bakegenskaper. Använd gärna tunnbrödet som klämma till en god korv, rökt fisk, eller bara njut av det som det är som smörgås tillsammans med det gröna tångsmöret i receptet.
Tånglefsor (tunnbröd med tång och potatis)
Ca 10 st
300 g mjölig vinterpotatis
1 msk olivolja
1 dl vispgrädde eller havregrädde
1 tsk havssalt
2 msk finfördelade flingor av sockertång
3 dl vetemjöl. Gärna av Ölandsvete eller annan kulturvetesort
1. Skala potatisarna. Skär dem i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
2. Pressa potatisarna varma med en potatispress, alternativt låt dem svalna och riv på rivjärnets grövsta sida.
3. Blanda med resten av ingredienserna. Rör med träslev eller med dina händer till en jämn konsistens. (Så här långt kan du förbereda om du vill ta med dem på utflykten och grädda dem över eld eller på trangiakök.)
4. Forma till 10 lika stora bitar.
5. Kavla med kruskavel på ett mjölat bakbord eller forma en så tunn kaka du kan med dina händer.
6. Grädda i en torr och varm stekpanna tills de har fin färg på båda sidor.
7. Avnjut helst nygräddade. Annars kan du hålla dem mjuka genom att lägga dem mellan fuktiga handdukar till servering.
Tångsmör
Vispa 3 dl vispgrädde med elvisp tills det blir till smör. Häll av vätskan som bildats i bunken. Häll riktigt kallt vatten i bunken med smör och “tvätta” smöret genom att pressa det med en sked mot kanten. Häll av vattnet och upprepa tills vattnet är helt rent och klart.
Tångolja
5 dl neutral ekologisk rapsolja
1 dl färsk rörhinna*
1. Koka rörhinnan högst en minut i saltat vatten. Pressa ur vattnet. Mixa med oljan till en helt slät konsistens.
2. Smaksätt ditt smör med tångoljan och salta det efter behag.
3. Njut av det smältande på dina nygräddade lefsor.