Parlamentet går längre än kommissionens förslag på en rad punkter. Bland annat vill man skärpa utsläppsminskningen till minst 55 procent till år 2030, jämfört med 50 procent som kommissionen föreslog. De vill också att EU inför nya klimatmål till 2030 och 2040, där kommissionen saknar målsättningar.
Resolutionen i Europaparlamentet har kompromissats fram mellan de gröna, socialdemokratiska, liberala och konservativa partigrupperna.
Malin Björk (V) avstod
Av de 20 svenska EU-parlamentarikerna röstade alla för, utom Sverigedemokraternas tre ledamöter samt Vänsterpartiets Malin Björk som avstod, uppger Europaportalen.
Björk menar att högern blockerade flera delar som hade behövts för att klara klimatomställningen.
– Resolutionen handlar alltför mycket om att se den nödvändiga klimatomställning som ett tillfälle för ”grön tillväxt” istället för att kräva stora reformer av till exempel EU:s jordbruks-, handels- och investeringspolitik, säger Malin Björk i ett pressmeddelande efter omröstningen.
Hon välkomnar dock att en majoritet tog avstånd från ändringsförslagen där kärnkraft lyftes fram som en lösning på klimatkrisen.
– Det är talande att de parlamentariker och partier som har lägst klimatambitioner ropar efter kärnkraft. Det är att backa in i framtiden. Det är bra att parlamentet tar tydlig ställning mot en sådan icke-lösning, säger Malin Björk.
Nöjd med omröstningen
Centerpartiets Fredrick Federley, som har lett arbetet med frågan i parlamentet, är mycket nöjd efter omröstningen.
– Utsläppen måste ner och därför vill vi se en klimatlag med tydliga hållpunkter för att uppnå målet om ett klimatneutralt EU senast 2050. Vi har mycket arbete kvar att göra under mandatperioden, men det här är en bra början, säger Federley i ett pressmeddelande.
Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke fick igenom sitt förslag om att få med jämställdhetsperspektivet i den gröna given.
– Att EU satsar miljarder på manliga kolarbetare är självklart bra, men klassiska kvinnoyrken som påverkas av omställningen kan inte lämnas därhän. Det är inte bara gruvarbetare som påverkas av klimatomställningen, därför måste omställningen vara rättvis även för vårdbiträden och undersköterskor, säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.
”Större än någonsin”
Den gröna partigruppen var särskilt nöjda med att parlamentet tog ställning för nya klimatmål till 2030 och 2040, samt att fossila subventioner ska fasas ut redan under 2020.
– Vi är nöjda. Det märks att den gröna gruppen är större än någonsin. Nu finns möjlighet att äntligen få bort de fossila subventionerna. Gratisfesten för fossilindustrin måste få ett slut, säger Pär Holmgren (MP).
Holmgren betonar samtidigt att klimatmålen till 2030 måste höjas och han är besviken över att de andra partigrupperna har för låga klimatmål. MP ville se klimatmål på minst 65 procent, vilket röstades ner av parlamentet.
– De mål parlamentet nu antagit är för låga för att vara i linje med vetenskapen. Vi hade hoppats på högre ambitioner från socialdemokraternas och liberalernas partigrupper, säger Pär Holmgren.