Gabriel Liljenström, i dag sakkunnig hos Isabella Lövin på Utrikesdepartementet, minns hur klimatdebatten såg ut för inte så länge sedan.
– Det är så lätt att glömma bort att för tio år sedan var klimatfrågan ett särintresse för miljörörelsen. 2006 kunde man bara prata om klimatet med människor som jobbade med miljöfrågor och de flesta andra hade ingen relation till ämnet. Men från och med Al Gores film och framåt har klimatkulturrörelsen verkligen hjälpt till att skapa en allmän medvetenhet om vad klimatfrågorna handlar om, säger han.
”Får en reaktion direkt”
I dag arbetar han heltid med politik, men 2010 var Gabriel Liljenström en av de första eleverna som läste utbildningen ”Klimat och förändring med filmen som verktyg” på Färnebo folkhögskola. Under utbildningen regisserade han kortfilmen Är du nyfiken grön?
Filmen har en given ställning när det gäller att lyfta klimatfrågan, menar han.
– De som blir berörda av en film blir det direkt, man får en reaktion direkt. Det gör filmen så stark. Du kan verkligen förmedla ett budskap och skapa känslor med musik och bilder, säger han.
Ett färskt exempel på en klimatfilm som fått stort genomslag är How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change, som nyligen hade premiär på Sundance filmfestival.
Sverige har sedan några år en egen klimatfilmfestival, To Future with Love. Katta Nordenfalk sitter i festivalledningen och tycker att det är viktigt att visa olika genrer, för att väcka intresse hos fler än dem som redan är frälsta.
– Många förknippar klimatfilmer med domedagsprofetior eller diagram, men här finns hela skalan av filmer. Allt ifrån science fiction, drama, dokumentärer, animerat till konstfilmer, livsavgörande komiska och provocerande, bedövande vackra men framförallt filmer av väldigt hög kvalitet. I svåra tider vänder vi oss till konsten, säger hon.
När de första klimatfilmerna kom var det slående hur filmen blev ett verktyg för att skapa känslor och dramatik kring klimatfrågan. Men Katta Nordenfalk betonar att klimatfrågan redan från början har en inneboende dramaturgi som passar filmduken.
– Klimatfågan är vår tids ödesfråga och ödesdrama. Där finns allt. Blod, svett, tårar, ond bråd död, kärlek, hjältinnor och hjältar. Obekväma sanningar som i Al Gores film som får många att omedelbart vilja ändra sina konsumtionsvanor, säger hon.
Gabriel Liljenström hoppas på en ny våg av klimatfilmer som inte bara visar på den dystra verkligheten.
– Katastrofscenarion behövs för att folk ska bli medvetna och vakna upp. Men nästa steg måste vara att vi kan börja tala om vad vi kan göra istället. Den positiva visionen är än så länge inte så dokumenterad, säger han.
Avatar (2009)
Animerade Avatar utspelar sig 2154 och handlar om vad som händer när människan har tvingats kolonisera en ny planet för att inte gå under. Udden är riktad mot det -destruktiva tillväxtsamhället där ursprungsbefolkning mördas och skog skövlas för kolonisatörernas överlevnads skull.
Filmen är världens dyraste genom tiderna med en budget på 237 miljoner dollar.
Pingvinresan (2005)
Dokumentären skildrar kejsarpingvinens årliga vandring sin häckningsplats till på Antarktis inland. Filmen har berört tittare över hela världen med sin beskrivning av Antarktis delikata ekosystem och kungspingvinens levnadsförhållanden. När honan har lagt ägget vandrar hon de 20 milen tillbaka till havet för att hämta fisk medan hanen ruvar på ägget. Regissören Luc Jacquet belönades 2006 med en Oscar för bästa dokumentär.
En obekväm sanning (2006)
Al Gores pedagogiskt utformade film om den globala uppvärmningen har blivit en klassiker. När den släpptes fanns det fortfarande en stor allmänhet i USA som tvivlade på att människan ligger bakom klimatförändringarna. Men alarmerande grafik och statistik visar Al Gore att det är mänsklig kraft som ligger bakom klimathotet.
Bikes vs. Cars (2015)
Den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens Bikes vs. Cars som kom för ett år sedan visar på den globala kris som privatbilismen har skapat. Allt fler försöker bryta sig fria från bilberoendet och ta cykeln istället, men aktivisterna kämpar mot mäktiga intressen som varje år investerar miljarder för att kunna upprätthålla sina affärer.
Chasing Ice (2012)
Naturfotografen James Balong var en gång skeptiker till vad forskningen säger om klimatförändringarna. Men när han ger sig ut på sitt livs reda med ett team unga äventyrare finner han sig riskera både sitt liv och sin karriär i jakten på den största berättelsen som mänskligheten står inför. Med hjälp av modern kamerateknik lyckas teamet fånga hur Arktis isberg smälter undan i en hisnande takt.
Taklub (2015)
Den filippinska filmaren Brillante Mendoza följer tre familjer ett år efter att super-tyfonen Yolanda har försatt staden Tacloban i totalt förödelse. Människoöden flätas samman när tre överlevande lämnas att söka efter döda, men det utvecklas till en kamp för att behålla förståndet och det lilla hopp som fortfarande finns kvar. Filmen invigde Cannes filmfestival förra året.
Return of the Atom (2015)
I den lilla finska staden Eurajoki har det beslutats att det lokala kärnkraftverket ska utökas med en tredje reaktor, den första kärnkraftsreaktorn i västvärlden sedan Tjernobylkatastrofen 1986. I en skildring späckad med svart humor följer filmarna Mika Taanila och Jussi Eerola bygget under mer än ett årtionde. Det blir en berättelse om stigande notor, förseningar och brist på ansvar hos makthavare.
I elfte timmen (2007)
Hollywoodskådisen Leonardo DiCaprio har författat och producerat den här dokumentären om global uppvärmning. I filmen intervjuas fler än 50 forskare, politiker och företagsledare om växthuseffekten, avskogningen, utarmningen av haven och massdöendet av arter.
The Yes men are revolting (2014)
Aktivisterna Andy Bichlbaum och Mike Bonanno reser världen över och arrangerar fåniga events och släpper pressmeddelande i kampen mot klimathotet och storföretagens girighet. Kupperna riktas mot företag som har allt annat än miljömedvetna framtidsplaner och med humorn som vapen ger de båda aktivisterna en inblick i växthuseffektens vansinniga effekter.
Gasland (2010)
När den amerikanske filmaren Josh Fox blev erbjuden att leasa ut sin mark för naturgasborrning, gav han sig ut på en odyssé genom hela landet och fick upp ett spår av hemligheter, lögner och gifter. Det visar sig att människor som bor i närheten av borrningsplatser över hela USA har blivit kroniskt sjuka, att djur och växtlighet har förgiftats och att enorma gasexplosioner har dolts av statliga myndigheter.
Andra sevärda filmer med miljö- eller klimattema:
This changes everything
Beasts of no nation
Under the dome
Are you listening?
A thirsty world
Virunga
Cowspiracy
Merchants of Doubt
Nuoc 2030
The True Cost
The weather war
The shore break
Watermark
Ady Gasy – The -Malagasy Way