26 kolgruvor i Spanien ska ha stängt sedan årsskiftet, efter ett direktiv från EU om att inte längre ge ekonomiskt stöd till gruvor som inte går med vinst.
2016 gick Spanien ut med en plan på 2,13 miljarder euro (21,8 miljarder kronor) för att underlätta stängningen av 26 kolgruvor som inte är konkurrenskraftiga till slutet av 2018. Kolgruvorna måste lämna tillbaka pengarna om de inte stängt vid årsskiftet, uppger Reuters.
Kolgruvorna som berörs ligger i regionerna Asturien, Aragonien samt Kastillien och Leon.
Erbjuds utbildning
Den spanska socialistregeringen har satsat 250 miljoner euro (2,56 miljarder kronor) i de regioner där kolgruvorna finns för att underlätta omställningen för de omkring 2 000 arbetare som omfattas.
Arbetare över 48 år erbjuds pensionering och övriga arbetare erbjuds utbildning för att kunna arbeta i gröna industrier. Omkring 60 procent av arbetarna förväntas ansöka om förtidspension, enligt Reuters.
– Med den här överenskommelsen har vi löst den första brådskande uppgiften vi hade på bordet när vi kom till makten. Vårt mål är att inte lämna någon bakom. Därför erbjuder vi dessa kontrakt för en rättvis omställning, med ambitionen att hjälpa regioner att stärka sysselsättningen för framtiden, säger Tereas Ribera, minister för ekologisk omställning i Spanien, till The Guardian.
Fackföreningarna hyllar överenskommelsen som en bra modell för övergång till ett mer klimatvänligt arbete.
Importerat kol
Stängningen av kolgruvorna innebär dock inte att Spanien överger kolet.
Kol står i dag för under 10 procent av Spaniens energibehov, och majoriteten av kolet i Spanien är importerat från länder som Colombia och Ryssland. I dagsläget använder nio av de 15 värmeverken i Spanien kol som källa, och kommer behöva stänga ned senast 2020. De är ansvariga för 15 procent av de totala koldioxidutsläppen i Spanien, enligt Telesur.