Varken protester från miljörörelsen – vars aktivister bland annat simmade i floden som slingrar sig mellan EU-parlamentets byggnader med slagord på sina flytvästar och hängde upp banderoller i en lyftkran i höjd med ledamöternas kontorsfönster – eller appeller från ukrainska politiker om att utbyggnaden av fossilgasinfrastruktur är en gåva till Vladimir Putin räckte för att övertala en majoritet av EU-ledamöterna. Endast 276 av dem röstade under onsdagen för att lägga in veto mot den lista som är tänkt att klassa vissa investeringar i kärnkraft och fossilgas som hållbara. 353 röster hade behövts för att få igenom vetot.
– Det är ett enormt svek av EU och ett massivt steg bakåt i en tid där vi befinner oss mitt i klimatkris och krig. Det är uppenbart att EU inte bara är beroende av fossila bränslen utan också av lobbyister, säger Maria Hammer, kampanjledare på Skiftet och en av dem som demonstrerade i Strasbourg. Hon fortsätter:
– Idag har ledamöterna i Europaparlamentet klassat ett fossilt bränsle som ”hållbart”, emot alla vetenskapliga bevis. När vi som mest behöver progressiva åtgärder för social och klimaträttvisa, väljer beslutsfattare att sälja ut vår framtid och lämna människorna i Ukraina i sticket. Men vi kommer fortsätta att stå upp mot fossillobbyn tills politikerna tar sitt ansvar och slutar prioritera vinst istället för människor.
Grönmålning
När EU-kommissionen en gång i tiden föreslog en taxonomi – en slags miljömärkning för hållbara företag och branscher – var tanken att det skulle stoppa grönmålning (när företag försöker att framställa sina varor och tjänster som bättre för miljön och klimatet än de faktiskt är, reds anm).
Märkningen var också tänkt att hjälpa investerare, exempelvis stora pensionsfonder, att styra om sina pengar från icke-hållbara sektorer till mindre klimatskadliga sådana, och ge hållbara företag en gräddfil till billiga lån och även EU:s egna stödfonder.
Istället står det nu alltså så gott som klart att taxonomin kommer att inkludera många av de företag och branscher som svarar på klimatutmaningarna med falska lösningar. Förutom kärnkraft och fossilgas har biobränslen redan tidigare inkluderats i listan.
Dras inför rätta
Listan behöver fortfarande antas av Ministerrådet, som samlar företrädare för EU-ländernas regeringar, innan den träder i kraft.
Även om utsikterna till att stoppa förslaget nu är små gick miljöorganisationen Greenpeace under onsdagen ut med sina planer att överklaga beslutet till EU-domstolen i Luxemburg.
– Vi är övertygade om att domstolen kommer att upphäva den här politiskt motiverade grönmålningen som så tydligt bryter mot EU-rätten, säger Greenpeace-aktivisten Ariadna Rodrigo i ett pressmeddelande.