De senaste veckorna har klimataktivister blockerat vägar, korsningar och transportmedel i den brittiska huvudstaden. Ett hundratal personer iscensatte en ”massdöd” förra veckan, genom att med vit-röda ansiktsmålningar lägga sig ned på Naturhistoriska Muséets golv för att väcka uppmärksamhet åt utdöende djurarter. Under onsdagen klättrade två av demonstranterna upp på ett tågtak och höll upp en banderoll med texten ”Klimatkris. Agera nu”. Sammanlagt har över 1 000 personer gripits och ett femtiotal misstänks för brott efter att bland annat ha hindrat trafiken.
”Det är vi som gör skillnad”
Protesterna arrangeras av den snabbt växande klimatgruppen Extinction Rebellion, som delvis har sina rötter i den brittiska grenen av Occupy-rörelsen och som utövar ickevåldsmotstånd. ”Precis som när arbetare strejkar är ekonomisk störning avgörande för att tvinga de styrande att komma till bordet och förhandla våra krav”, uppger Extinction Rebellion på sin hemsida.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg höll på söndagen ett tal vid Marble Arch, där hon uppmanade fler att delta i protesterna.
– Det är vi som gör skillnad. Vi, människorna i Extinction Rebellion och barnens skolstrejk för klimatet, gör skillnad. Det borde inte behöva vara så men eftersom ingen annan gör någonting så måste vi göra det, sa Greta Thunberg i sitt tal.
Greta Thunberg är hedersmedlem
Greta Thunberg deltog sedan i ett öppet samtal där hon intervjuades av Franny Armstrong, regissören till klimatdokumentären The Age of Stupid. Där fortsatte hon att argumentera för att protesterna måste sprida sig. På frågan om det är dags för en generalstrejk, det vill säga att alla tillfälligt lägger ned arbetet, svarade Greta Thunberg klart ”Ja”.
– Det här handlar inte om att unga människor är trötta på politikerna utan om en existentiell kris. Även äldre generationer måste engagera sig, utvecklade Greta Thunberg.
Den skolstrejk som Greta Thunberg initierade spred sig bland barn och ungdomar över hela världen. Om den också kan sprida sig till vuxna i arbetslivet återstår att se. Fackföreningar har haft en kluven inställning till klimatstrejker. En del har varit försiktiga och oroade över att jobb ska hotas, medan andra har tagit tydlig ställning. Exempelvis har ett italiensk fackförbund gjort Greta Thunberg till hedersmedlem och som ETC berättade nyligen så uppmuntrade Världsfacket, ITUC, fackliga rörelser att stödja den globala skolstrejken för klimatet den 15 mars i år.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.