På torsdag inleds det globala mötet Stockholm +50 för att högtidlighålla att det var 50 år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum i den svenska huvudstaden. Inför mötet, som Sverige tillsammans med Kenya står värd för, har den svenska miljö- och klimatministern Annika Strandhäll (S) lyft fram vikten av att ge unga och civilsamhället en möjlighet att höras.
– Världens länder har lagt grunden för många åtgärder och samarbeten i exempelvis Agenda 2030, men vi måste nu agera och bygga framåt. Det är därför viktigt att även ge civilsamhället och de unga möjlighet att göra sina röster hörda, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S), i ett pressmeddelande.
Viktigare att agera
En av de starkaste klimatrösterna för världens unga, Greta Thunberg, kommenterar klimatministerns uttalande:
– Självklart är det viktigt att lyssna på unga och flera andra. Men något som är ännu viktigare är att faktiskt göra det vi vill att de ska göra och inte bara fullkomligt ignorera det vi säger, att de ska behandla krisen som en kris, säger klimataktivisten till Dagens ETC.
Only one earth var en av parollerna för den miljökonferens som hölls 1972. Sedan dess har utsläppen ökat lavinartat och många miljöproblem har förvärrats. Vad tänker du om det?
– Det inramas som om den här konferensen och de senaste 50 åren är något vi ska fira. Och jag kan inte för mitt liv förstå vad det är man skulle vilja fira.
”Business as usual”
Även om en av regeringens uttalade ambitioner med mötet är att ”bidra till att öka takten i omställningen” har aktivisterna från Fridays for future-rörelsen, som fortsätter att samlas för fredagsstrejk vid bland annat Mynttorget i Stockholm, inga förhoppningar om någon radikal kursändring.
– Det kommer inte leda till någon brytning med den aktuella klimatpolitiken utan bli business as usual, säger klimataktivisten Falk Schröter.
– Att bjuda in så mycket folk, som man ofta har gjort vid den här sortens konferenser, men ändå inte ändra så mycket på den faktiska politiken, känns nästan som någon sorts greenwashing.
Anordnar demonstration
Något regelrätt ”firande” blir det alltså inte för Fridays for future-aktivisterna i samband med Stockholm +50. Däremot anordnas en stor demonstration i Stockholm den 3 juni, under parollerna ”People not profit” och ”Röst för rättvisa”.
– Det är två motton som handlar om att vi måste prioritera människorna framför företagsprofit och ekonomi. Att detta inte har gjorts är en av orsakerna till att klimatkrisen inte har lösts utan bara förvärrats de senaste 50 åren. Så vi uppmanar människor att inte bara rösta under valet i år, utan också att vara ute på gatan och göra sin röst hörd för klimatet och rättvisan, säger Falk Schröter.