Nu engagerar sig aktivisten Greta Thunberg från klimatrörelsen Fridays for future i fallet. I en kampanj organiserad av ett nätverk av azerbajdzjanska organisationer visar hon stöd för Famil Khalilov. Kampanjen belyser att fler än 300 politiska fångar sitter fängslade inför klimattoppmötet.
”Kan inte låta mönstret fortsätta”
Greta Thunberg säger till Dagens ETC att hon är kritisk mot att klimattoppmötet arrangeras i Azerbajdzjan.
– Vi kan inte låta mönstret fortsätta där Cop-möten används som en plattform för dessa regeringar att greenwasha sig själva och komma undan med deras oacceptabla våldsamma och förtryckande beteenden, skriver Greta Thunberg.
Försöker desperat förtrycka röster som strävar efter förändring.
Greta Thunberg fortsätter resonera att förtrycket utövas i både Azerbajdzjan och mot Armenien.
– Återigen hålls klimattoppmötet i en auktoritär regim, som kränker mänskliga rättigheter både inom landet och inte minst mot armenier, och som är beroende av smutsiga fossila bränslen för export och desperat försöker förtrycka röster som strävar efter förändring.
Slutligen anser hon att samtliga politiska fångar i Azerbajdzjan måste friges.
– Alla politiska fångar måste friges. Vi kan inte ha klimaträttvisa utan social rättvisa för alla. Därför är det avgörande att vi, samtidigt som vi kräver klimatagerande från makthavare, också centrerar perspektiven och kraven från azerbajdzjanska och armeniska klimat- och människorättsaktivister, avslutar Greta Thunberg.
”Svenska regeringen är moraliskt ansvarig”
Azerbajdzjan fördömde gripandet av Greta Thunberg vid en manifestation i Nederländerna i april. Från landets utrikesministerium krävde man, i egenskap av värd för Cop 29, att alla klimataktivister ska få verka fritt. Det återstår att se om klimataktivister får fri lejd till Bakus gator i november.
Azerbajdzjan är det enda landet i världen som fortfarande har stängda landgränser till följd av covidrestriktioner. Aktivister i Azerbajdzjan kritiserar myndigheterna för att använda stängningen som ett sätt att kontrollera befolkningen ytterligare. Miljöaktivister påtalar också att det är omöjligt att ta sig in i landet med andra medel än att flyga till Bakus internationella flygplats.
Det är den azerbajdzjanska exilorganisationen Institute for reporters’ freedom and safety som ligger bakom kampanjen.
Till Dagens ETC säger Emin Huseynov, en av personerna bakom den nya kampanjen, att Greta Thunbergs stöd för politiska fångar är viktigt.
– Greta Thunbergs öppna stöd för personer som drabbats av politisk förföljelse visar att uppmärksamheten för dessa frågor ökar även internationellt. Det kan på sikt innebära att den azerbajdzjanska regeringen känner sig manad att frige Famil Khalilov och andra aktivister, säger Emin Huseynov.
Han anser också att Sverige bär moraliskt ansvar för Famil Khalilov.
– Vad gäller Khalilov så borde svenska diplomater arbeta mer effektivt för hans frigivande. Svenska regeringen är moraliskt ansvarig för hans liv som är i omedelbar fara just nu, säger Emin Huseynov.
Uppmanar till bojkott
Azerbajdzjan tilldelades Cop 29 efter att ärkefienden Armenien lagt ner sitt veto mot dem efter att ha förhandlat loss 32 armeniska krigsfångar som suttit fängslade sedan kriget i Nagorno-Karabach 2020. Konflikten i Nagorno-Karabach slutade september 2023 med att hela den armeniska befolkningen på 100 000 personer försattes på flykt efter en slutgiltig militäroffensiv från Azerbajdzjan.
Flera azerbajdzjanska aktivister uppmanar nu världssamfundet att bojkotta Cop 29 helt och hållet. Ett exempel är den prominenta politiska aktivisten Tofig Yagublu som vid rättegången mot honom visade inför journalister upp ett plakat med texten ”To boycott COP-29”.
Azerbajdzjan är det tredje auktoritära oljelandet i ordningen efter Förenade Arabemiraten och Egypten som tilldelats klimattoppmötet. Vissa källor uppger att landets ekonomi är uppemot 80 procent beroende av export av fossila bränslen.
Armenier har inreseförbud
Den rysk-armeniska miljö- och vänsteraktivisten Arsjak Makichjan säger till Dagens ETC att det finns ett momentum för att belysa omvärlden om Azerbajdzjans auktoritära styre nu. Han kan inte resa till klimatkonferensen i och med att armenier har inreseförbud i landet.
– Mina förfäder deporterades från Nachitjevan, som i dag tillhör Azerbajdzjan, och några blev dödade. Tyvärr vet jag inte ens om de kommer att tillåta mig att delta vid Cop. Jag hoppas dock att andra vid Cop kommer att ställa frågor om vad som hände med armenierna i Artsach (Nagorno-Karabach) och Nachitjevan tidigare, där armenierna var ursprungsbefolkningen, säger Arsjak Makichjan.
UD: Vi lyfter frågan
UD har fått möjlighet att kommentera om hur de ser på Sveriges ansvar för fallet med Famil Khalilov och hans familj. UD återkom per mejl. Där besvarar man inte frågan om Khalilov, men hänvisar till att man genom Sveriges ambassad i Baku löpande lyfter frågan om vikten av att mänskliga rättigheter och rättssäkra domstolsprocesser med företrädare för Azerbajdzjan. UD understryker även att de särskilt lyft frågan om ett inkluderande och öppet Cop-möte där civilsamhället ges utrymme att engagera sig fritt