Vattenfall har sedan 2012 en pågående rättstvist med Tyskland, efter att landets politiker efter Fukushima-katastrofen beslutat att avveckla kärnkraften. Det här anser Vattenfall skadar bolagets affärer, i och med att investeringar gjorda i kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel förlorar sitt värde. Man kräver därför kompensation. Från början var kravet 43 miljarder kronor, men med ränta är det nu uppe i hela 65 miljarder kronor. Beloppet blev känt härom veckan när tyska regeringen svarade på en fråga från vänsterpartiet Die Linke.
”Det blir dubbelmoral”
Tysklands högsta domstol har konstaterat att Vattenfall och andra energibolag har rätt till begränsad kompensation. Men regeringen har konsekvent tillbakavisat Vattenfalls krav.
Såväl svenska som tyska miljögrupper är starkt kritiska till hur Vattenfall agerar.
– Det här kan i värsta fall bromsa Tyskland vad gäller att helt övergå till förnybar energi, kommenterar tyska Greenpeace, som undrar varför Sverige – med sin höga svansföring i klimatfrågan – inte agerar för att ett statligt ägt bolag ska ge upp sin stämning.
– Det blir dubbelmoral att säga en sak och samtidigt göra något som är raka motsatsen.
Ministern vägrade svara
Tonläget är minst lika skarpt hos svenska grenen av Greenpeace:
– Jag tycker att Vattenfall agerar oerhört ansvarslöst, har Rolf Lindahl, talesperson i klimat- och energifrågor, sagt.
I höstas försökte Dagens ETC få svar från dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S). Han ville då bara säga att statsråd inte uttalar sig om pågående rättstvister.