Vattenfall är väl medvetna om Ende Gelände och presstalesmannen Michelle von Gyllenpalm påpekar att det inte är tillåtet att ta sig in på produktionsområdet.
– Det kan innebära risker för både aktivister och Vattenfalls medarbetare, säger hon i ett mejlsvar.
På frågan om företaget har någon förståelse för dem som kräver avveckling av brunkolet istället för försäljning svarar hon att många människor är frustrerade över att koldioxidutsläppen inte minskar i snabbare takt.
Varför väljer ni att sälja framför att avveckla?
– Brunkol är en del av den tyska energimixen och behöver hanteras av tyska politiker. Tyskland kommer att behöva sin brunkol ett tag framöver eftersom man bestämt att avveckla kärnkraften till 2022. För Vattenfall är försäljningen av brunkol en del i att minska företagets koldioxidutsläpp och förverkliga våra klimat- och hållbarhetsambitioner, skriver hon.
Hon tillägger att brunkolsverksamheten i Tyskland är hårt kritiserad för sin miljöpåverkan och koldioxidutsläpp och har knappt någon lönsamhet alls nu.
Energijättarna motarbetar kolavveckling
Enligt Michelle von Gyllenpalm vore det ekonomiskt oförsvarligt – och förmodligen inte möjligt av tyska elförsörjningsskäl – att stänga snabbare än enligt vad tyska politiker beslutar. Det vore också en dålig affär för Vattenfall, på grund av bland annat avvecklingskostnader.
– Vi tycker det är bättre att verksamheten får en annan ägare som kan hantera den på längre sikt inom ramen för tysk energipolitik.
Gunnar Lind, kampanjledare på Greenpeace, påminner om att den tyska regeringen förberedde en kraftig beskattning av kolkraften förra året för att kolkraftverken skulle stänga ner.
– Men detta motarbetades hårt av de tyska energijättarna, och av Vattenfall. Koncernchefen Magnus Hall gick ut i de tysk media och kritiserade den tyska regeringen för att gå alldeles för fort fram. Han var inte nådig i sin kritik av den tyska energipolitiken säger Gunnar Lind, och kallar Vattenfalls förklaring till varför de säljer för ”hyckleri utan dess like”.
Energijättarna lyckades stoppa den lagstiftning förbundsdagen ville införa.
– Ingenting hade hindrat Vattenfall från att behålla verksamheten och avveckla den. Jag tror tvärtom att många tyska politiker hade varit glada om de hade gjort det, säger Gunnar Lind.
Bred enighet om att avveckla
Det finns en massiv opinion mot kolkraft i Tyskland idag och en bred enighet i förbundsdagen om att avveckla kolet.
– Men så länge energibolag som Vattenfall opponerar sig så kommer det inte att hända, säger Gunnar Lind.
Den tjeckiska energijätten EPH, som ska köpa Vattenfalls tyska brunkol om regeringen godkänner affären, har sagt att de vill ha en ”kolrenässans”.
– De kommer att motarbeta varje politiskt styrmedel som syftar till att avveckla kolkraften, precis som de andra energijättarna, säger Gunnar Lind.