Greenpeace: Billström måste till New York och försvara haven
Bild: Greenpeace
Dagens ETC
I mars ska nästan 20 års FN-förhandlingar om haven avslutas. På spel står både miljörättvisa och livskraften i jordens största ekosystem. Greenpeace vill att Sverige driver på för ett starkt avtal.
Ale Låke
I torsdags kväll lystes Arvfurstens palats upp med bilder på korallrev, maneter och uppmaningar till utrikesministern som huserar där: ”Tobias Billström: Svik inte haven!”, ”Starkt globalt havsavtal nu!” och ”Skydda haven. Skydda liv.”
Avsändare var Greenpeace, som även prydde Stockholms stadshus och Nationalmuseum med projektioner. Anledningen till aktionen är det stundande FN-mötet i New York, där världens länder ska förhandla om havens framtid.
Vill skydda minst 30 procent
Med överfiske, klimatkris, föroreningar och försurningar är världshaven försatta i en djup kris. Livsmiljöer förstörs och den marina biologiska mångfalden minskar i rekordtakt. Det här är farligt, inte bara för havslevande varelser; det utgör också ett direkt hot för oss människor. Vi är beroende av haven för vårt välbefinnande, vår hälsa och själva överlevnad.
Därför ska världens länder förhandla om ett regelverk gällande skydd och hållbart bruk av de delar av havet som inte omfattas av nationell lagstiftning. Förhandlingarna har pågått sedan 2004 och ska avslutas i februari.
– Ungefär tre procent av haven är skyddade idag. Forskare säger att den siffran måste bli 30 procent senast 2030 om de ska ha en chans att återhämta sig. Det är därför det här mötet är så fruktansvärt viktigt, säger Sandra Lamborn, kampanjledare för jordbruks- och havsfrågor på Greenpeace.
Vill skicka Billström
Greenpeace vill att Sverige är pådrivande för ett få fram ett avtal starkt nog att avhjälpa havskrisen:
– Vi riktar oss framför allt till Tobias Billström, som är ansvarig för den svenska positionen i förhandlingarna. Ett av Greenpeaces krav är att han åker, istället för att bara skicka en delegation av tjänstemän.
Symboliskt är det viktigt, förklarar Sandra Lamborn, och dessutom har Sverige en chans att pusha den relativt starka position som man på pappret har.
På vilket sätt har Sverige en stark position?
– Tidigare har Sverige varit ganska lyhörda inför G77:s krav och fattiga länders rättigheter till vatten som ligger utanför deras kuster, förklarar hon. Eftersom EU lägger fram en gemensam position i förhandlingarna, skulle vi också kunna utnyttja vårt ordförandeskap i unionen för att driva en mer ambitiös agenda.
Greenpeace ser ganska positivt på hur avtalsutkastet är utformat nu, säger Sandra Lamborn. Hon förklarar att organisationen lobbar för att rika länder ska stötta fattiga länder finansiellt, så att de ska kunna implementera avtalet.
– Historiskt har vi koloniserat deras vatten och jagat bort deras fiskare. Nu behöver vi kompensera för det. Det vore inte bara till gagn för fattiga länder – haven hänger ju ihop. Det som händer i syd påverkar det som händer i nord.
Vad står i vägen för att få till ett starkt avtal?
– Rikare länder. EU, USA, Kina, Japan och Ryssland är bromsklossar. Även fiskelobbyn saktar ned arbetet. De har en jättestark röst i EU, med svängdörrar mellan politiska poster och toppjobb i fiskebranschen. Så det finns starka ekonomiska intressen som förhindrar att ett bra avtal kommer till skott.
Donald Rothwell är professor i juridik och expert på havslagstiftning. Han menar att förhandlingarna också försvåras av tidspress och pågående förhandlingar om plast i haven, som riskerar att konkurrera om uppmärksamheten
Pourmokhtari avser åka
Pierre Karatzian, presskommunikatör på Klimat- och näringslivsdepartementet, skriver i ett mejl till Dagens ETC att Sverige tillsammans med EU avser att ”fortsätta vara pådrivande för nya skrivningar på miljöområdet.”
Den svenska delegationen kommer att bestå av tjänstemän från Utrikesdepartementet och Klimat- och närinslivsdepartementet samt experter från Havs- och vattenmyndigheten. Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har för avsikt att åka, skriver han.
Huruvida Tobias Billström kommer att åka är ännu oklart. Dagens ETC har sökt Utrikesdepartementet för en kommentar.