The Free Store är en ideell organisation som omfördelar överskottsmat från lokala företag i Nya Zeelands huvudstad Wellington till dem som behöver det. Det hela började som ett två veckor långt konstprojekt där konstnären Kim Paton fyllde en butik med överbliven mat från bagerier och stormarknader. Vem som helst som behövde kunde besöka butiken och ta vad de ville ha – helt utan kostnad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Benjamin Johnson, 28, grundare av The Free Store, berättar hur han tog idén vidare:
– Tänk om det finns mer mat från caféer och restauranger i staden som går att äta men bara kastas bort? Vi kan göra något åt det, säger han till Ecowatch.
Kostsamt svinn
Matsvinnet är en dyr historia. Nyzeeländare kastar varje år bort mat värd 5 miljarder kronor, vilket motsvarar över 120 000 ton mat per år. Detta är dock bara en bråkdel av de 1,3 miljarder ton mat som kastas bort årligen runt om i världen. Samtidigt går familjer hungriga över hela Nya Zeeland. Enligt Unicef lever 28 procent av nyazeeländska barn – cirka 295 000 – i fattigdom.
– Vi såg potentialen i en outnyttjad tillgång på mat. Du har all denna mat som är perfekt att äta och du har folk som går hungriga. Vi kopplade samman de två, säger Benjamin Johnson.
Tillsammans med en grupp vänner beslutade han att omvandla konstprojektets modell till ett långsiktigt hållbart alternativ.
Livlina för många
Idag har The Free Store 65 leverantörer runt om i Wellington – kaféer, restauranger och bagerier – som donerar mat de inte kan sälja i slutet av dagen. Mat som innan gick till anställda eller, ännu oftare, kastades rakt ner i soporna. Verksamheten går runt med hjälp av donationer, bidrag från stiftelser och volontärer.
The Free Store har även spridit sig till andra delar av Nya Zeeland och idag finns fyra butiker i landet, dit bland annat hemlösa, arbetslösa, immigranter och studenter kommer och hämtar upp mat. Det som började som ett konstprojekt har blivit en livlina för många människor.