BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I ett blått tält längre bort hålls en workshop om fossilgas. Sedan i torsdags har människor samlats här för att tala om klimaträttvisa, lära av varandra och bara hänga. Det är allt ifrån miljöinspektörer med intresse för stadsodling till fotografer och Greenpeace-volontärer. En baltisk pappa är här med sin son. Schweiziske Sandro Benz, 29, har hängt på sin flickvän hit över dagen, och pratar en del svenska efter studier i miljö- och management policy i Lund. En kurdisk statistiker från Skåne vill knyta kontakter.
Hållbar aktivism
Kommunfullmäktigeledamoten Sanna Ghotbi (FI) avslutar sin ekofeministiska föreläsning med några diskussionspunkter. Hur kan er rörelse bli mer intersektionell? Hur kan vi koppla det ekologiska och sociala mer? Samtalet glider in på hållbar aktivism, att inleda möten med ”må-rundor”, där alla får berätta hur de känner sig. Många aktivister är idag slitna och tycker sig verka i uppförsbacke. Det lantliga perspektivet tas upp, och vikten av att inte glömma bilburna människor utanför storstäderna vid lagstiftning om exempelvis biobränslen. Sedan vandrar diskussionen över till försöken med medborgarlön i Finland.
Aktivister och inspiratörer
Holländske 29-åringen Jelte Hommes är här för att berätta om aktivismen i hemprovinsen Groningen, där utvinning från Europas största gasfält har lett till jordbävningar och förstörda hem.
Tanken med klimatlägret är just att knyta kontakter och lära sig av varandras kamper, och arrangörerna har månat om att få hit deltagare från andra länder. Lägret organiseras av 350.org och dess svenska gren Fossil Free Sverige tillsammans med Fältbiologerna och Jordens Vänner samt Fossilgasfällan. Fokus ligger på klimatfrågan men arrangörerna har även bjudit in andra typer av aktivister.
Club Anthropocene
Hit hör lokala konstnärer från nätverket Club Anthropocene. De har träffats med filosofer och präster i tre år för att undersöka var och ens egen roll inom konstruktionen av Antropocene-begreppet, alltså den geologiska period vi nu befinner oss i, där människan påverkar jordskorpan mer än andra faktorer.
– Det är bra med inspiration kring klimatkampen, säger en av medlemmarna Trinidad Carillo, 42, som lärt sig mer om biobränslen under eftermiddagens föreläsningar.
Hon är dock besviken över att fler av hennes vänner inte tagit sig ut.
– De lyser med sin frånvaro här. Var är de? Jag vill inte vara den som bara skriver statusar på Facebook och klagar, förklarar hon.
Kollegan Ilona Huss-Walin, 49, är medlem i konstnärsdrivna Galleri 54 på Kastellgatan och tycker att de har mycket att lära av det feministiska perspektivet; att tänka demokratiskt och icke-hierarkiskt.
"Vi kan vara en kanal mellan vetenskapen och människorna. En del av en långsam väckningsprocess."
Mer tvärvetenskapligt samarbete
Fröydi Laszlo, en norsk konstnär i gul Adidas-hoodie och jeansshorts som tagit initiativ till Antropocene-gruppen, vill gärna se mer tvärvetenskapligt samarbete i miljöfrågan. Hon berättar om ett möte med miljönätverket Arctic Circle i fjol, där Obamas förre miljörådgivare pekade på problemet med människors avtrubbning i miljöfrågan.
– Han sa att vi inte klarar att formulera oss så folk tar in det känslomässigt, så det vore jättebra att samarbeta med konstnärer. Konsten, vetenskapen och miljörörelsen har mycket gemensamt, menar Fröydi Laszlo.
– Vi kan vara en kanal mellan vetenskapen och människorna. En del av en långsam väckningsprocess. Hur kan man känna empati med havet?, instämmer Trinidad Carrillo.