Morgan Sjöberg och Ida Skog studerar trädgård vid institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet. När de skulle välja examensarbete var de sugna på att göra en vandringsresa och de var nyfikna på Kina eftersom många av de mest populära trädgårdsväxterna kommer därifrån. De bestämde sig för att göra en expedition i fotspåren på växt-jägaren George Forrest.
För ungefär 100 år sedan jobbade han på Royal Botanic Garden i Edinburgh och hade i uppdrag att samla in växter. Han gjorde sammanlagt sju forskningsexpeditioner till Yunnanprovinsen och kom hem med exotiska växter, fåglar och fjärilar.
– Han var väldigt passionerad och har dokumenterat sina resor noggrant. För att förbereda oss har vi varit i Edinburgh och läst hans dagböcker och studerat hans kartor, säger Ida Skog.
De hoppas kunna hitta exakt de platser som han fotograferat för att kunna jämföra dåtidens växtlighet med dagens. Morgan Sjöberg och Ida Skog tror att provinsen kommer vara mer exploaterad än tidigare och kanske har stora plantager brett ut sig.
– Vi kommer säkert se en del klimatpåverkan också, och hitta områden där vissa arter tagit över helt, säger Morgan Sjöberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lättare att utforska idag
Det är betydligt smidigare att göra en expedition idag än det var kring förra sekelskiftet. George Forrests dagböcker vittnar om långa vandringar och extrema väderförhållanden. Att samla in växter, pressa dem så att de håller, torka fröer och skicka tillbaka allting till Edinburgh var ett krävande arbete. George Forrest blev själv svårt sjuk på sin sista resa och dog i Kina år 1932.
– Vi kommer att ha betydligt bättre praktiska förutsättningar och det är många andra saker som skiljer oss åt. Men en likhet är att vi är precis lika nördiga som han var, säger Ida Skog.
De kommer inte heller att samla in växter och ta med sig hem eftersom det inte är tillåtet. Deras examensarbete går i stället ut på att dokumentera och fotografera platserna. Den 30 maj lämnar de Sverige och de kommer vara borta en knapp månad.
– Jag hoppas att vi kommer hitta exakt samma platser, för det är ändå målet med hela resan. Det skulle vara en mäktig känsla att stå på exakt samma ställe som han gjorde för 100 år sedan, säger Ida Skog.