Klimatforskaren Deliang Chen har utsetts till att ha huvudansvaret för att granska och lyfta fram fakta i en av FN:s klimatpanels kommande rapporter. Tillsammans med ett arbetslag bestående av andra framstående internationella forskare ska han titta på vad de senaste vetenskapliga resultaten från hela världen säger om hur klimatet har ändrats, varför det har ändrats och hur det kan komma att se ut i framtiden.
– Vi måste sammanfatta på en högre nivå. Om alla olika forskare tittar på sina olika nivåer så måste vi kunna titta på helheten. Det är det IPCC går ut på, man tittar inte bara på individuell forskning, utan översiktligt och även på kvalitet och bevis. Det är en process där vi vill ha en grupp forskare som diskuterar och debatterar, säger Deliang Chen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han är professor i fysikalisk meteorologi och till vardags verksam på Geovetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Och där kommer han att fortsätta forska och undervisa studenter, samtidigt som han får totalt en dag i veckan att jobba för IPCC. Tidigare, när han har varit medförfattare till klimatrapporter, så har han fått utföra arbetet på sin fritid, så han är tacksam för de nya förut sättningarna. Men det kommer också bli mer arbete och ansvar än tidigare.
Vad hoppas du att ni kan lämna över till panelen?
– Ett sammanvägt balanserat resultat som tagits fram genom en transparent process. Så vi får trovärdighet och har kommit fram till bästa möjliga resultat som kan användas i beslut, säger Deliang Chen.
Rapporten ska vara klar 2021 och parallellt med Göteborgsforskarens arbetsgrupp kommer ytterligare två grupper arbeta med klimatförändringarnas påverkan på samhället respektive möjliga åtgärder för att minska påverkan. En omfattande process, med nomineringar från både EU och regeringen, har
lett fram till de olika forskarna som ska vara en del av grupperna. Men även själva arbetet är en lång process för att hitta en vetenskaplig konsensus som de europeiska politikerna kan basera sina beslut på.
Klimatförnekare menar att iPCC vilseleder med sina resultat. Hur ser du på det?
– De menar att det inte finns konsensus. Forskare gillar att ha olika uppfattningar, det är en del av vår arbetsuppgift också, men är det beslutsfattande så kan man inte köra på samma sätt som inom forskningen. Inom forskningen försöker man reda ut saker och ting på olika sätt. Klimatförnekarna har inte förstått vitsen med IPPCprocessen.
Han fortsätter:
– Alla har möjlighet, även klimatförnekare, att lämna synpunkter, som vi måste svara på med forskningen som grund. Allt är transparent och det finns en väldigt strikt regel när det gäller intressekon ikter. Jag tror inte att man kan göra det bättre.