Förslaget om ett klimatråd har funnits med en lång tid i olika former, men först nu hittat en variant som får tillräckligt med politiskt stöd.
– Det känns verkligen bra att det här blir av nu. Men vi hade velat ha det här mycket tidigare. Vi fick inte stöd för förslaget i den blocköverskridande ”Fossilfria gruppen” och det blev nedröstat i kommunfullmäktige innan. Då lade vi en motion istället, som olika remissinstanser fick tycka till om, och som nu har gått genom KS (kommunstyrelsen). Vi har jobbar väldigt hårt för det här måste jag säga, säger Karin Pleijel, oppositionskommunalråd för Miljöpartiet.
Det är justeringar och anpassningar av förslaget som gjort att de rödgrönrosa bestående av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ nu fått med sig en politisk majoritet.
– Det handlar om förhandlingar, ordval, formuleringar och inriktningar i själva beslutet som alla ska känna sig bekväma med. Och nu har vi hittat det.
Vilka är det som har ändrat sig?
– Alliansen är med på detta nu. Men alla har ju ändrat sig i någon form, det är inte exakt det förslaget vi lade i motionen, utan ett som alla kan stå bakom, säger Karin Pleijel.
Tanken med ett klimatråd är att det ska bestå av oberoende experter från akademin med bred kompetens inom hållbar utveckling.
– De ska vara en frispråkig röst, som en nagel i ögat som kan påverka oss politiker i Göteborg. Det handlar om utsläpp av växthusgaser. Genom att vi som stad går före kan vi visa att det går att ha ett välfärdssamhälle utan att det går ut över kommande generationer.
Dagens beslut i kommunstyrelsen gör att det nu bara saknas ett beslut i kommunfullmäktige innan klimatrådet kan börja tillsättas.
Hur snabbt kan det gå nu?
– Vi har ju tyvärr väldigt många ärenden i fullmäktige, men jag skulle tro att det kan komma upp på kommunfullmäktiges möte 25 november, säger Karin Pleijel.
Klimatrådets sammansättning kommer att utses av klimat- och miljönämnden. De ska spegla de tre hållbarhetsaspekterna: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
– Det är viktigt att det dels finns den ekologiska insikten. Som Greta Thunberg sa så kan man inte förhandla med fysiken. Det enda som räknas är att utsläppen minskar och att koldioxidhalten inte ökar. Sen är det klart att vi inte har obegränsat med pengar i en kommun, så det behöver finnas någon sorts rimlighet även där, även om en klimatgrupp inte kan vara fullt insatt i en stads ekonomi. Sen det sociala förstås. Det är otroligt viktigt att de här åtgärderna fungerar och inte får förödande konsekvenser som ökar de sociala klyftorna.
Ambitionen att Göteborg ska bli en av EU:s 100 första klimatneutrala städer är djärv. Samtidigt så röstas förslag om bilfria delar av innerstaden och annat som kan peka i den riktningen allt som oftast ner, och än syns ingen nedgång av utsläpp.
Är det en rimlig målsättning? Förslagen motarbetas oftast politiskt.
– Ja, jag vet det. Det är svårt, men jag hoppas det. Mitt parti kommer att göra allt för att lyckas med detta. Det är ju ett bra liv vi ska leva och inte någon uppoffring. Vi kan göra mer av kultur, idrott och tid för varandra och mindre av det som förstör miljön. I stadens byggprocesser är det en utmaning med cement till exempel, och där behöver vi hitta vägar fram. Ett exempel är ju faktiskt ETC:s höghus i trä. Vi behöver många aktörer som visar vägen framåt.