– I grund och botten är det mest symbolpolitik. Det är så klart viktigt att EU går före men det är också rätt sorgligt att inte de andra stora partigrupperna fyller den här resolutionen med ett mer riktigt innehåll, sa MP:s parlamentariker Pär Holmgren till SVT efter att förslaget röstats igenom men inte kopplats till några konkreta åtgärder.
I Göteborg gick en politisk majoritet under onsdagebs kommunstyrelsemöte emot förslaget att göra ett liknande ställningstagande här. Majoriteten av politikerna röstade för att avslå förslaget och den rekommendationen går nu vidare till fullmäktige för slutgiltigt beslut.
Noll effekt
Alliansen och Demokraterna menar att utlysa klimatnödläge skulle ha noll effekt och de förstnämnda skriver att det skulle riskera att devalvera begreppet nödläge. Även Sverigedemokraterna är emot förslaget och skrev i sitt yrkande att ”vi behöver inga intetsägande visionsdokument. Vi sprider inte heller klimatångest”.
Utöver att staden ska erkänna att det rör sig om ett krisläge, så finns det ytterligare två krav i Göteborgsförslaget, nämligen att staden ska ta ett aktivt ledarskap och föregå som gott exempel. Alliansen och Demokraterna menar att kommunen redan gör det.
– Det är framförallt oklart vad ett klimatnödläge hade inneburit. Det som står i förslaget är att vi ska minska utsläppen i linje med Parisavtalet och ha bättre kommunala åtaganden. De två riktlinjerna finns redan idag, så det är frågan vad det hade gett för tyngd, säger Naod Habtemichael (C).
”Inget konkret förslag”
Förslaget fick, när det lämnades in för cirka åtta månader sedan och som fick stöd av 1 410 personer under de 90 dagar göteborgarna kunde rösta. Naod Habtemichael poängterar att Alliansen uppskattar det engagemang göteborgarna visat.
– Det är framförallt oklarheten som är det stora frågetecknet. På så sätt är det inte ett konkret politiskt förslag.
Han fortsätter:
– Det som faktiskt gör skillnad när det gäller att minska utsläpp och nå Parisavtalet är att driva på som vi gör idag och se till att Göteborg fortsätter vara i framkant och införliva de mål som vi faktiskt satt.
Socialdemokraterna menar i sitt yrkande att det är ”uppenbart att en enskild kommun som Göteborgs Stad inte har kapacitet att vidta alla de åtgärder som föreslås i Göteborgsförslaget eller kan kompensera för initiativ som behövs på nationell nivå.”
Dt anser att ett klimatnödläge borde vara kopplat till ”ett lokalt åtgärdsprogram med konkreta åtaganden som är genomförbara ur ett ekonomiskt och socialt perspektiv för både staden och göteborgarna.”
Stora ödesfrågan
Miljöpartiet och Vänsterpartiet beskriver klimatet som vår tids stora ödesfråga och är för ett utlysande. Karin Pleijel, MP, är besviken över att Göteborgsförslaget saknar majoritetsstöd från stadens toppolitiker.
– Det var tyvärr väntat. Vi har pratat om detta i den fossilfria arbetsgruppen och försökte ändå på sista mötet hitta någon gemensam ingång i detta. Men det var inte möjligt, säger hon.
De rödgröna menar att det skulle ge nämnder och bolag större möjlighet att prioritera frågan. Karin Pleijel hoppas att de andra partierna tänker om innan det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige någon gång nästa år.
– De ser det inte som ett redskap som vi gör, utan som något annat. Det är väldigt olyckligt, det gör mig både ledsen och oroad faktiskt