Men är det möjligt att minska sina egna utsläpp så mycket?
– Jag tror att det är ganska svårt i dagsläget. Då måste man ställa om sitt liv rejält. Det är en del som testat, men jag tror inte det är någon som lyckats komma ner riktigt så långt. Det visar vilken stor utmaning vi står inför, säger Tove Lund, planeringsledare för hållbar konsumtion i Göteborgs stad.
Kan jag göra någon skillnad genom att bara genom att ställa om mina vanor?
– Absolut, framförallt när det gäller flyget. Det är stor skillnad om man gör en eller två flygresor eller inte flyger alls. Och genom att oftare välja vegetariskt som alternativ till köttet så kan man också komma ner väldigt mycket, säger Tove Lund.
Vi tog hjälp av henne och miljö- och klimatrådgivare för att sammanställa ett antal tips för hur du som individ kan minska dina utsläpp.
Flyg
Läget: Står för 14 procent av utsläppen för en genomsnittlig göteborgare.
Val: I dagsläget är utvecklingen av alternativa sätt att driva flyg, som exempelvis elflyg, och produktionen av biobränslen i sin linda. Samtidigt har forskningen lyft fram ytterligare en aspekt som påverkar klimatet, nämligen höghöjdseffekten, som inte beror på drivmedel utan andra faktorer som flyghöjd. Idag är enda alternativet för att minska klimatpåverkan från flyget helt enkelt att flyga mindre.
Steg i rätt riktning:
Hitta direktflyg
Ha virtuella affärsmöten med långväga kollegor.
Semestra lokalt, kan man skippa en weekendresa till Barcelona eller London och välja en lokal upplevelse.
Kolla alltid upp alternativ till en potentiell kommande flygresa.
Mer information:
Det finns flera olika kalkylatorer för flygkompensation, där det blir tydligt hur mycket utsläpp din kommande resa kommer att leda till. En del räknar in höghöjdseffekten, andra inte. Klimatsmartsemester.se stammar från ett göteborgskt samarbete och visar hur stor skillnad det blir mellan olika val.
Bil
Läget: Personbilstrafiken står för 13 procent av göteborgarnas utsläpp. Det som avgör utsläppsmängden från ett fordon är i huvudsak typen av drivmedel och utsläpp under produktionen av exempelvis batterier.
Val: I pumparna finns flera olika typer av drivmedel för personbilar, som bensin, diesel, fordonsgas och E85. Enligt en sammanställning av data från Energimyndigheten som Dagens Nyheter presenterade förra veckan så är bensin sämst för klimatet, följt av diesel och E85. Bäst var elbilar och då var hela livscykeln medräknad.
Steg i rätt riktning:
Låt bilen stå någon dag i veckan
Samåk, exempelvis genom samåkningsrörelsen skjutsgruppen.se. Funkar för både långa och korta resor, och erbjuder tillfälliga och långsiktiga lösningar.
Leta upp närmaste pendelparkering och res en del kollektivt, kan bespara dig både trängselskatt och bensinkostnad.
Använd lådcykelpool vid exempelvis matshopping och bilpool vid andra större inköp istället för att äga en egen bil.
Sök stöd för laddstolpe för att främja byte till elbil. ”Ladda hemma” heter stödet för villaägare, medan bostadsrättsföreningar kan söka pengar inom ramen för Klimatklivet.
Mer information:
Smartakartan.se samlar flera olika alternativ, titta vad som finns i ditt närområde. Givetvis finns det fler bilpooler tillgängliga via nätet.
Kollektivtrafik:
Läget: Kollektivtrafiken står för en procent av snitt-Kålles och Adas utsläpp av växthusgaser. Västtrafik uppger att de har nått sitt mål att köra 95 procent av kollektivtrafiken på förnybar energi räknat per personkilometer.
Val: I Göteborg har vi bussar som går på biogas eller el, spårvagnar och tåg som också går på el, samt färjor som går på diesel (men en eldriven version är att vänta på älven). De trafikslag och linjer som används mest utökas, de som inte används krymps eller försvinner.
Steg i rätt riktning:
Åker du kollektivt så är dina resor redan relativt miljövänliga. Men vill du ta ett steg längre så väljer du att cykla eller promenera.
Stämpla alltid ditt kort för att visa att det finns ett behov av kollektivtrafik och vilket trafikslag du föredrar.
Mer information:
På trafikverket.se finns det diagram med jämförelser av utsläpp från olika trafikslag. Även Naturvårdsverket har liknande statistik.
Värme och el i bostaden
Läget: El och uppvärmning står tillsammans för 13 procent av utsläppen (nio respektive fyra procent). Göteborg har länge satsat på fjärrvärme och nu kommer även fjärrkyla in i bilden. Enligt miljöförvaltningen kom fortfarande ungefär en femtedel av värmen från fossil förbränning 2016.
Val: Vilka uppvärmningssystem du kan välja mellan beror på hur du bor. I egen villa är det bästa systemet ett vattenburet system som kan kopplas antingen till exempelvis värmepump, bergvärme eller fjärrvärme.
I bostadsrätt måste du komma överens med dina grannar, men exempelvis går det att installera solceller på taket för att producera egen el.
I hyresrätt kan du välja leverantör. Även om du inte kan veta exakt varifrån elen i din ledning kommer ifrån så kan du välja någon som garanterar att de köper in enbart eller mestadels förnybar el, som från vatten, vind och sol.
Steg i rätt riktning:
Se över din belysning. Ledbelysning är betydligt mycket energieffektivare än tidigare, idag finns alla typer av ljus och anslutningar.
Spara energi när du lagar och förvarar mat. Håll rätt temperatur i kyl och frys, 8 grader respektive minus 18 grader. Använd vattenkokare eller koka under lock när du kokar vatten.
Välj energieffektivare teknik, exempelvis miljövänligare vitvaror och snålspolande munstycken för att använda mindre varmvatten.
Se över kvaliteten på fönster, dörrar och ventilation i äldre hus.
Mer information:
Om du vill veta vad som passar bäst för just din boendesituation så kan du ringa Göteborgs stads Energi- och klimatrådgivning för gratis hjälp. Kontaktinformation på goteborg.se. Men även Energimyndigheten har konsumentinformation om lampor och vitvaror som kan hjälpa till med val.
Mat
Läget: Den privata matkonsumtionen står för 19 procent av göteborgarnas växthusgasutsläpp. Utsläppen kommer i huvudsak från idisslande djur, gödselhantering och transporter.
Här är dina val:
Som privatperson kan använda din konsumentkraft genom att välja vad du äter. Att producera kött kostar klimatet mer än grönsaker, det är ett vetenskapligt faktum. Men olika typer av kött orsakar väldigt olika stor mängd utsläpp. Nötkött producerat i Brasilien kan ses som mästerskurken, medan sill och makrill i samma kategori som vissa grönsaker och snarare hamnar närmare pennstöld på kontoret.
Steg åt rätt håll:
Se kött som en lyxvara och inte en självklarhet till varje måltid och välj vilken typ av kött du äter.
Planera din matlagning för att minska matsvinnet.
Tycker du det är svårt att laga näringsrik vegetarisk mat, börja med att välja klimatsnålare köpelunch.
Börja äta efter säsong för att minska på det som flygs in och transporteras långväga.
Dra ner på godis och bakverk, det är mat som tillverkas som vi egentligen inte behöver rent näringsmässigt.
Mer information:
På matkalkylatorn.se kan du se hur mycket utsläpp olika livsmedel leder till. Livsmedelsverket har mer information om vilka matval som är miljövänliga. Naturskyddsföreningen listar livsmedel efter säsong på sin hemsida.
Övrig konsumtion
Läget: Offentlig och övrig privat konsumtion står tillsammans för 40 procent av utsläppen. Det är en brokig kategori som består till stor del av inköp, både från kommunens sida och privatpersoner. Den offentliga konsumtionen, Göteborgs stads, står för hälften av utsläppen, med sina inköp av allt från livsmedel till hela entreprenader.
Val: Signalera till de offentliga verksamheter du använder, som skola eller äldreboende, att du som ”kund” anser att ett klimattänk är viktigt.
Delandeekonomi och second hand är sätt att undvika nyproduktion, som leder till nya utsläpp. Ett delningsprojekt behöver inte vara stort, utan kan finnas bara mellan några vänner eller i ett bostadsområde.
Välj företag som sysslar med cirkulär produktion, det vill säga företag som strävar efter ett kretslopp och tar hand om sina avfall, snarare än en linjär produktion med nya resurser i ena änden och avfall i den andra.
Steg i rätt riktning:
Hyr kläder – exempelvis från Klädoteket eller andra aktörer som hyr ut allt från kläder till verktyg.
Låna fritidsprylar från Fritidsbanken, som ett bibliotek med exempelvis skidor och skridskor.
Kolla second hand innan du köper nytt.
Överväg om alla köp är nödvändiga.
Mer information:
På smartakartan.se finns mycket information för den som behöver konsumera produkter. GreenhackGBG är kommunens kanal för göteborgare som vill ställa om.