– Har man en villa med stort tak så kan det vara möjligt att sätta på solpaneler, men svårt att sätta ett vindkraftverk, och speciellt för folk som bor i lägenhet. Det var grunden, att det fanns många människor i olika boendeformer som var intresserade av att vara delaktiga i omställningen till förnybar energi, säger Stefan Karlsson, kooperativets ordförande.
En grupp entusiaster startade Västanvind 2010 i samarbete med Göteborg energi. Föreningen köpte in sig i parken och blev ägare till ett av vindkraftverken. Nu ligger ansvaret hos en självständig styrelse, men en del administrativa uppgifter utförs av Göteborg energi och de äger även ett antal osålda andelar. Varje andel ger rätt till 100 kWh el och hur många andelar ett enskilt hushåll behöver beror därmed på hur stort elbehovet är.
– En pensionär som inte använder så mycket energi kanske klarar sig på 20 andelar, men en barnfamiljsvilla kanske behöver 100 eller 150 andelar. Det beror väldigt mycket på hur hushållet ser ut. Man tittar på elräkningen och ser hur mycket el familjen använder, säger Stefan Karlsson.
Ungefär 400 medlemmar
De är än idag ungefär 400 medlemmar, många av dem vill producera sin egen el, även om de inte kan göra det i eller vid sin egen bostad. Men det är idag svårare att sälja andelarna i Elvy, berättar Stefan Karlsson. På grund av marknadsläget har skillnaden mellan att köpa el via elbolagen och genomkooperativet krympt.
– Vi har ett elöverskott i Sverige. Vi har byggt upp det förnybara, men har ännu inte blivit av med kärnkraften. Det gör att värdet av att gå med i ett kooperativ har blivit mindre.
Stefan Karlsson tillägger att även andra vindkooperativ har det motigt idag, trots att vindkraften byggs ut runt om i landet.
Han sätter sitt hopp till en utredning som ligger på regeringen och som handlar om en skattereduktion för andelsägd förnybar elproduktion, som skulle ha varit klar sista mars.
Väntar på svar från Baylan
Centerpartisten och riksdagsledamoten Rickard Nordin har ställt den skriftliga frågan ”Hur, och med vilken tidsplan, arbetar statsrådet och regeringen med att låta andelsägd förnybar elproduktion få en nedsättning av energiskatten?” till energiminister Ibrahim Baylan.
Även andra kooperativ är i en liknande situation som Västanvind och Stefan Karlsson ser att ett beslut om skattereduktion skulle få stor betydelse. Då kan kooperativ intressera även de som inte är ”grönhjärtade”.
– Räknar man som plånboksinvestering så kanske det är mer tveksamt, idag sparar du inte så jättemycket. Men skulle vi få till en skattereduktion så skulle det bli mycket lättare att gå bredare, även till de som tycker att det är bra med förnybar energi, men kanske inte brinner för det, säger Stefan Karlsson.
Planer på solcellspark
Idag finns det inte några planer hos Göteborg energi på att starta fler vindkooperativ, men de håller på med en förstudie för kooperativ inom en annan förnybar energityp.
– Vi tittar på en andelsägd solcellspark, där privatpersoner som inte har möjlighet att sätta upp egna solceller kan köpa andelar, säger Christofer Åslund, enhetschef för systemutveckling på Göteborg energi.