Göteborg energis styrelse har haft diskussioner tidigare om att satsa på solceller, men det var ett göteborgsförslag, som ledde till en förstudie, som fick dem att agera. I beslutsmaterialet står bland annat att avvecklingen av vindkraft i kommunen, som ETC Göteborg skrivit om tidigare, har lett till en mindre andel förnybar el i produktionen.
”Just nu är det stor förväntan på vad vi som göteborgarnas egna energibolag gör/inte gör inom området”, står det i skrivelsen. Där nämns även att ett negativt beslut skulle vara i motsatt riktning mot en satsning på förnybar energi.
Enligt Göteborg energi kommer parken att bli den största i Sverige när den står klar.
– Det är roligt och visar att Göteborg energi är med i täten för utvecklingen, säger Gunnar Westerling (S), förste vice ordförande i Göteborg energis styrelse.
Andelsägande planeras
Det ska också bli möjligt för göteborgare att köpa in sig i en del av parken som ska byggas i Säve, något som var ett önskemål i Göteborgsförslaget. Men exakt hur andelsägandet ska se ut är inte klart, men det går att visa intresse via energibolagets hemsida redan nu.
– Det finns ett intresse bland allmänheten att vara med i den här utvecklingen. Man kanske bor i en hyresrätt och inte har möjlighet att själv sätta upp solceller och hjälpa till med samhällsutvecklingen, men då kan man köpa andelar och ändå få solcellsel, säger Gunnar Westerling.
Beslutet som tagits innebär att bolaget nu siktar på att utöka sin produktion med totalt tio GWh före 2020. Det betyder alltså att ytterligare solceller kommer att komma till de närmaste åren.
– Vi håller på att titta på andra lägen och tror att det kommer att komma mer solceller. Det kanske inte bara är på fristående mark, det kan var både på tak och i parker, säger Gunnar Westerling.
En av de platser som nämns som ett potentiellt läge för ytterligare solceller är Frölunda kulturhus tak.
Investerar 53 miljoner
Göteborg energi räknar med att de kommer att behöva investera 45 miljoner kronor i parken i Säve och åtta miljoner i den i Gårdsten, men de hoppas på att få totalt cirka 4,2 miljoner i stöd från bland annat Naturskyddsföreningen. Pengarna ska tas ur energibolagets ordinarie budget. Det som krävs nu för byggstart i Säve är en färdig upphandling och sedan är det fritt fram, men i Gårdsten kommer det att ta något längre tid eftersom kommunen behöver se över detaljplanen för området.